Србима се не може наметнути прича о Сребреници

18.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Србима не може бити наметнута прича о Сребреници, гдје се догодио тежак злочин, те нагласио да Бошњаци покушавају од тога да направе мит у којем би требало осудити Србе.

“Не можете нас натјерати да прихватимо ваша тумачења. У Подрињу сте убили 3.400 Срба. Ниједна хашка пресуда не говори да је у Сребреници страдало више од 4.100 Бошњака, а они упорно говоре о 8.500 жртава, што нико није доказао”, рекао је Додик у Бањалуци.

Према његовим ријечима, постоје докази да је живо више од 120 Бошњака чија су имена на таблама жртава, те да је једна жена тражила да посмртне остатке њеног мужа измјесте из Поточара и сахране на мјесту на којем је погинуо.

Додик је нагласио да Бошњаци не желе да виде српско страдање и указао да се прави разлика између црних и бијелих марама – да црне немају право на бол, а бијеле имају.

Додик је нагласио да је у Америци 15 година слободно живјела Елфета Весељи, која је свирепо убила малог Слободана Стојановића (12) из Зворника.

“Сви су знали да она постоји, али нико од муслимана није потегао ниједан корак да ту жену приведе правди”, указао је Додик.

Додик је рекао и да Бошњаци тврде да није почињен злочин над Србима и на слободи држе ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића – не желе да га осуде ни у Хагу, ни у БиХ. “А онда је он почео јавно да оргија, што је доказ његове жеље да се врати у политику”, нагласио је Додик.

Говорећи о посљедњим ратнохушкачким Орићевим изјавама, Додик је навео да нико ништа није боље ни очекивао од човјека који је убио судију Слободана Илића и за то није одговарао и који је командовао свирепим убиствима Срба на простору Подриња.

Он је указао и да је остала чињеница да су многи који су требали да свједоче у Орићевом предмету елиминисани или нестали, те да се намјерно чека да вријеме учини своје.

“Бошњаци немају мит око кога могу да се окупе, те покушавају да то направе од Сребренице у коме би требало да се осуде Срби. Да, тамо се десио тежак ратни злочин у коме је страдало много невиних људи, али је исто тако било много невиних жртава на страни Срба. Разлика је у интерпретацији – српске жртве су небитне за међународни фактор, а бошњачке се величају”, рекао је Додик.

Он сматра да је то дио потребе да Американци оправдају своја злођела која су чинили у Српској током рата, бацајући бомбе с осиромашеним уранијумом на Србе.

“За све што се десило у Сребреници одговарала је српска страна, за разлику од муслиманске, на којој нико није осуђен за злочине”, напоменуо је Додик.

Додик је рекао да је спреман да се поклони свакој жртви, али не и да прихвати наметнуте кривице и политичке одговорности.

“Спреман сам да прихватим објективне чињенице, историјски доказане, али нисам спреман да прихватим њихове манипулације”, истакао је Додик.

Додик је нагласио и да током овогодишње комеморације у Поточарима није забиљежен ниједан инцидент, захваљујући Полицији Републике Српске, док се људи плаше да оду у Сарајево, гдје се не осјећају безбједно.

Подијели: