Српска ће учинити све да сачува своју уставну позицију

18.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да ће Српска учинити све да сачува своју аутономију и уставну позицију коју има у Уставу БиХ, али да ће имати свој пут уколико буде развлашћивана.

“Ако будете Републику Српску до те мјере развлашћивали, Српска има свој пут. Да ли хоћете да кажем сатрите нас, узмите нам имовину, развластите Српску, ми ћемо ћутати и рећи ви сте добри људи са добрим намјерама. Не, ви имате лоше намјере и то нећемо прећутати”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци реагујући на најаву америчког изасланика за западни Балкан Габријела Ескобара да ће у Конгресу САД тражити санкционисање свих оних који урушавају Дејтонски споразум и говоре о сецесији.

Додик је подсјетио да је још раније на Мраковици говорио о томе да жели разговор унутар БиХ да би се направио договор који не може подразумијевати то да Српска остане без имовине.

“Ако идете на ту ствар, могуће је да уђемо у референдум који ће одредити статус. Они су из тог сасвим могућег и логичног слиједа догађања, извукли да ми овдје гурамо сецесију”, истакао је Додик.

Он је констатовао да није непознато то да српски народ жели да живи самостално и да као политичар мора уважавати ту чињеницу, истовремено нагласивши да у Српској нико није наиван нити авантуриста, већ да се само жели очувати уставна позиција Српске, коју јој не дозвољавају.

“И зато сада прозивају како смо ми нека сецесија, као што се Ескобар припрема да каже. До које мјере је Америка пропала када може њихов високопозиционирани службеник да дође у Конгрес и лаже”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, осим начелне приче о сецесији, која ружно и рогобатно звучи на Западу, не може се наћи ниједна чињеница за тако нешто.

“Кажу они су за сецесију јер не признају (Кристијана) Шмита. Наравно да га нећемо признати јер га није именовао Савјет безбједности УН. Доводе нас у ситуацију да се бранимо од таквих измишљотина”, навео је Додик.

Он је подсјетио да је Ескобар раније био шеф америчке канцеларије у Бањалуци и да њих двојица имају, како је навео, неке заједничке доживљаје, о чему ће се причати једног дана.

Подијели: