Српска држава легитиман циљ, који ће кад-тад бити остварен

30.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је српска национална држава на просторима Балкана потпуно легитиман политички циљ за који је сигуран да ће кад-тад бити остварен иако многи то желе да онемогуће.

Додик је истакао да ће Срби настојати да на миран начин остваре тај политички легитиман циљ.

– Српска национална држава на овим просторима је потпуно легитиман и политички исправан захтјев и управо је зато циљ многих да то онемогуће. Једино што Срби овога пута неће бити толико наивни да крену у неку насилну акцију да би остварили политички легитиман циљ – рекао је Додик за НИН.

Не питање како је могуће остварити јединствену државу Србије, Републике Српске и Црне Горе у оваквим међународним околностима, Додик је рекао да се за ту идеју чуло, што му је и била намјера.

Он је рекао да је природно да се Срби изјасне и направе јединствену земљу од етничких простора на којима су већина.

– А што је проблем “велика Србија” – упитао је Додик одговарајући на питање да ли је свјесан да то може да се протумачи као реафирмација тог концепта.

На питање да ли је о тој идеји разговарао са било ким из врха власти у Београду, Додик је открио да је о томе причао са специјалним изаслаником њемачке владе за западни Балкан Мануелом Сарацином, који му је рекао да је његова улога да спријечи одвајање Српске од БиХ.

– Рекао сам му да они то не могу да спријече, на шта је он одговорио: “Знам, али можемо успорити”. Не знам да ли се зезнуо што је то рекао, али то су његове ријечи. А да ли о томе причам са неким у Београду, то није ни важно. Важне су политичке акције, а оне су и одговор на ваше питање откуд ја толико дуго на власти – па зато што покушавам да спроведем у дјело вољу народа. Ако ико сумња у то, нека нам дозволе да одржимо референдум. И нека услов буде да најмање 80 одсто гласа за независну Репулбику Српску. И шта бих ја као политичар требало да радим ако је огромна већина народа за то – упитао је Додик.

На питање да ли заиста верује у такву државу, Додик је напоменуо да је Косово за Републику Српску и БиХ саставни дио Србије, те да Црну Гору нико не би тјерао у такву заједницу.

– Нико неће силом да их тјера, већ ће људи који тамо живе о томе одлучити, а можда ће се њихов став промијенити ако Србија настави економски да се развија. И сви би требало да радимо на томе да се то деси. Знам ја да је будалаштина свађати се с Америком, али ми смо доведени у ситуацију да не можемо другачије, јер ако бисмо радили све што нам кажу, пропали бисмо за годину дана. Овако бар има неке шансе да ће наредне године Џозеф Бајден изгубити изборе и на његово мјесто доћи Доналад Трамп, па ћемо видјети шта ћемо – каже Додик.

Коментаришући предстојеће изборе у Србији, Додик је рекао да ће 17. децембра подржати листу Александра Вучића јер је у интересу Српске да он побиједи.

Подијели: