Српска има право да се брани и самостално одлучује

09.03.2023.

Република Српска има неприкосновено право да се брани и самостално доноси одлуке у својим институцијама и на заједничком нивоу иако је као никада до сада изложена нападима на њен уставни поредак и Дејтонски споразум као гарант опстанка цијеле БиХ, наводи се у заједничкој изјави лидера партија владајуће коалиције у Српској.

– Пријетње Србима и Републици Српској су све учесталије и директније, а исламски великодостојници и неки важни представници политичких партија су у више наврата увриједили Србе као народ, али и њихову вјеру и културу најпогрднијим именима. Називали су нас геноцидашима, окотом, сектом, агресорима, фашистима – наведено је у заједничкој изјави лидера СНСД-а, Социјалистичке партије, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, НПС-а и НДП-а.

Они су оцијенили да је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић недавно чак поручио истомишљеницима да “морају бити спремни да бране ову земљу и оружјем”, а да су на ове гнусне увреде и безбједносна угрожавања српског народа и Српске западне амбасаде реговале ћутњом и без осуде таквог говора, те уз оправдавања и осуду предсједника Српске Милорада Додика.

– Америчка Амбасада је у саопштењу покушала оправдати `право на одбрану` ријечима – у праву је Кавазовић. Ови напади долазе изнутра од политичких лидера попут Додика и онда не треба чудити да након безбројних вербалних и других његових напада на БиХ неки њени грађани вјерују да може доћи вријеме кад ће је бранити од њега – наводи се у изјави, гдје се цитирају напади на предсједника Српске.

Партије владајуће коалиције у Републици Српској су осудили ставове Амбасаде САД у БиХ, те оцијениле да је ријеч о ратном хушкању које има подршку, а одаслано је преко исламских лидера.

– Лицемјеран алиби је покушати да се предсједник Српске стави као узрок јер је евидентно да је он објекат националне и вјерске мржње преко којег се покушавају урушити Република и њене надлежности, те имовина. Српска ће одлучно и јединствено штитити своју имовину која јој припада по Уставу, Дејтонском споразуму и у складу са европским конвенцијама. Одлуке нелегалног високог представника и Уставног суда БиХ, у којем одлуке доносе три странца и два Бошњака, јесу нелегалне и неспроводиве, те политички мотивисане. Груби су обрачун са Српском – оцијењено је у заједничкој изјави.

У том документу се наводи да се након запаљивих изјава Кавазовића амерички амбасадор Мајкл Марфи састао са реисом и навео да му је част причати о помирењу и владавини права.

– И на крају очекивано каже да су обојица поздравили одлуку високог представника да суспендује Закон о имовини Српске, те понавља став САД да је БиХ власник државне имовине. Након тога слиједе изјаве Кавазовића о оружју. Јасно је да се ради о оружју против Српске и њених грађана као што је јасно да Република не спомиње оружје против грађана Федерације – напомиње се у изјави.

Коалицију, како се наводи у изјави, забрињава, да нико од бошњачких политичара, сарајевских медија и интелектуалаца није осудио наведени говор мржње.

– Мали је број њих умањио важност таквих порука, али и један број је чак и подржао говор мржње и суштински имплициране освете према Српској – истиче се у изјави.

У документу се подвлачи да је неприкосновено и неотуђиво право Републике Српске да се брани и самостално доноси одлуке у својим институцијама и на заједничком нивоу.

– Кориштење механизма заштите путем одлука Народне скупштине, ентитетског или гласања у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ неотуђиво је и неприкосновено право чије негирање би нас натјерало на доношење одлука по општим актима повеље УН и европских конвенција. Не желимо да у тој праведној борби угрозимо права других народа у БиХ, њихову безбједност и територију, те се зато увијек залажемо за дијалог и очување мира као највеће вриједности свих народа и грађана – поручују лидери владајуће коалиције у изјави.

У наведеном документу се наглашава да ће Република Српска своју борбу за стабилност и сигурност и даље заснивати на Уставу Српске, Дејтонском споразуму, међународном праву и Повељи УН, као и на Европској конвенцији о људским правима и основним слободама.

Коалиционом састанку у Палати Републике присуствовали су данас у Бањалуци лидер СНСД-а Милорад Додик, поптредсједник те странке Радован Вишковић, предсједник СП Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац и представник НДП-а.

Подијели: