Српска мора да сачува своје интересе

06.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су се геополитичке околности промијениле и да је примарно да Српска сачува своје интересе и да не заузима страну ни у једном сукобу.

“Наш примарни став је да нећемо да се мијешамо у сукоб у којем су два, и то православна народа, двије земље са којима имамо добре односе. Ми смо искусили санкције и посљедице које оне вуку за собом, ми то не желимо никоме, посебно не онима који су показивали и показују разумијевање за нашу политичку позицију засновану на Дејтонском мировном споразуму”, рекао је Додик за “Глас Српске”, одговарајући на питање да ли ће Српска задржати став да не уводи санкције Русији у вези са руско-украјинским сукобом.

Он је нагласио да је парадоксално да санкције Руској Федерацији заговарају федерални политичари, који имају већу корист од руског гаса него Република Српска.

“Подсјетићу вас да само три одсто тог гаса користи Република Српска, преосталих 97 одсто иде у Федерацију БиХ”, указао је Додик.

Он је рекао и да је истина да су поједини амбасадори, мимо воље и одлуке Предсједништва БиХ, гласали за неке резолуције против Руске Федерације, на шта су из Српске указивали, против неких покренули и поступке, али да је одлично познато како функционишу ствари у БиХ, као и да је спољна политика увијек рефлексија унутрашње.

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати већи притисци на БиХ, а тиме и на Српску из Брисела због чињенице да је БиХ добила статус кандидата за чланство у ЕУ, Додик је рекао да је БиХ колатерал измијењених односа на међународном плану, да је притисака било и биће их, али да је на Републици Српској да се труди да сачува своје интересе, а то је да ни у једном сукобу не заузима страну.

Он је рекао да се свих протеклих година опозиција у Републици Српској бавила Милорадом Додиком.

“Ово што гледамо у Републици Српској из опозиционих редова више личи на лов на вјештице него на озбиљан опозициони рад. И ја сам био у опозицији, али на свим виталним питањима по Републику Српску био сам уз власт. Данас имамо ситуацију да опозиција напушта парламент кад год се потегне важно национално питање. То је дио њиховог политичког стила и навођени су споља да тако раде”, навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска не одустаје ни од чега што јој припада по Уставу БиХ, те оцијенио да је у БиХ предуго трајало бављење питањима о којима нема сагласности.

“Овога пута смо за преговараче добили гарнитуру људи из Сарајева која каже – дај да видимо у вези са чим се слажемо. Ово је одлична прилика да из тог нашег договора /са осморком и ХДЗ-ом БиХ/ профитирају грађани, да буду покренути различити пројекти, да покушамо да искористимо и овај кандидатски статус на начин да од ЕУ тражимо финансијску ињекцију и ствари покренемо у бољем правцу”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да Српска никада није бјежала од сарадње и да све што је у интересу њених грађана мора бити и интерес Владе Српске.

“Мени су једнако важни сусрети и сарадња са Србијом, Руском Федерацијом, Кином, Мађарском, Грчком, као и они са Бриселом, Вашингтоном и Берлином”, навео је Додик.

Он је рекао да од Владе Републике Српске очекује да за наредне двије године задржи финансијску стабилност Српске, повећа плате и пензије, уведе више реда у свим сегментима, створи све предуслове да се у Српској брже инвестира, да се обрачуна са нерадом и награди рад, одржи мир и стабилност.

Одговарајући на питање да ли је одустао од идеје спајања функција предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да није и да би о томе било добро повести јавну расправу и у конструктивној атмосфери свих актера друштва доћи до аргумената за и против таквог приједлога.

Подијели: