Српска не планира да остане заточена у недејтонској БиХ

27.10.2022.

Република Српска не планира да остане заточена у недејтонској БиХ, ако они који су од потписивања Дејтонског споразума грубо га кршили или омогућавали да се то чини, не омогуће да се БиХ врати у његове оквире, написао је српски члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик на свом Инстаграм налогу.

Додик је истакао да му је жао што је америчка Амбасада опет приступила тумачењу неког само њима познатог Дејтонског споразума и Устава БиХ.

– Занимљиво је да и овај пут нису примијетили да Српска тражи управо то – да се поштује и да се БиХ врати у оквире Дејтонског споразума и Устава БиХ. Ако они који су све ово вријеме од потписивања Дејтонског споразума грубо кршили или омогућавали кршење тог споразума и Устава БиХ не омогуће да се БиХ врати у оквире Дејтонског споразума, који смо једино сви прихватили и потписали, онда морају и да рачунају да не планирамо остати заточени у оваквој недејтонској БиХ, коју никада нисмо и нећемо прихватити – навео је Додик.

Када већ себи дају за право да говоре о постојању или непостојању нечијег права на самоопредјељење, опет је занимљиво, додао је, како баш сваки пут забораве напоменути да у преамбули Устава БиХ пише како смо Устав БиХ донијели руковођени Повељом УН и надахнути, између осталог, и Међународним пактом о грађанским и политичким правима, документима који јасно предвиђају и народима омогућавају право на самоопредјељење.

Подијели: