Српска неће у ЕУ науштрб губљења идентитета српског народа

26.02.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска неће подржати процес приступања ЕУ по цијену губљења идентитета српског народа и традиционалних пријатеља.

– Наш став је да током могућег процеса прикључења ЕУ не изгубимо свој идентитет. Зато ми ништа не блокирамо, ми водимо рачуна о нашим интересима, тачно онако као то ради Брисел – рекао је Додик за “Известију”.

На питање може ли БиХ у догледно вријеме постати члан ЕУ, Додик је одговорио да то не зависи од БиХ већ првенствено од бирократа у Бриселу.

– Ако они сада дају могућност преговарачког статуса за Украјину која је фактички у војном сукобу, од њих се свашта може очекивати. На тај начин све се своди на геостратешке услове Запада, а на БиХ се они просто тренирају – рекао је Додик.

Он је додао да је БиХ већином прилагодила своје законодавство критеријумима ЕУ и достигла ниво који Украјина не може достићи за двије године, ако уопште и може достићи икада.

Додик је указао да је у БиХ прије десет година било много више оптимизма по питању ЕУ, али се проблем увијек јавља када се у то питање укључи идеологија која води заблуди.

– Услови Брисела претпостављају губитак идентитета грађана. Они увијек воде томе да формирају неки универзални тип личности – навео је Додик и додао да Срби не желе да изгубе свој идентитет.

Нагласио је да Српска није заинтересована за унитаризацију и централизацију БиХ, већ само за БиХ која ће се придржавати свог Устава.

– Ми апсолутно не разумијемо процесе у ЕУ усмјерене на укидање нашег постојања – рекао је предсједник Српске и указао да постоји примјер Белгије, која није жртвовала своју аутономију ради ступања у ЕУ.

Одговарајући на питање да ли се Српска плаши да ће у случају ступања БиХ у ЕУ теже градити односе са Русијом, Додик је навео да Српска неће подржати процес ступања у ЕУ ако се постави питање губитка њених традиционалних пријатеља.

– Они нам намећу своје вриједности. Ми нећемо подржати процес ступања у ЕУ ако се постави питање губитка наших традиционалних пријатеља. На крају крајева, нико и не зна како ће изгледати ЕУ – нагласио је Додик.

Додик је оцијенио да се ЕУ само брже уништава, да тренутно у Европи нема ниједног правог лидера и политичара и да је свима јасно да је Европа, слиједећи интересе САД, изгубила свој значај.

– Све више излази на видјело питање унутрашње нестабилности и постаје очевидно да је потребно много тога мијењати у савременој Европи. При томе не вјерујем у то да су многи сагласни да буду ти који испуњавају туђе одлуке. Зато сам увјерен да је ЕУ у садашњем облику неодржива – додао је Додик.

Говорећи о могућем референдуму о независности Српске, Додик је рекао да Српска чека да неке велике силе кажу да има право на самоопредјељење. “Никада нисмо одустајали од потребе јачања наше Републике Српске”, додао је Додик.

На чињеницу да ће се БиХ распасти, Додик је указао да је она колонија неких западних земаља, а да је борба Српске за њен статус антиколонијална.

– Зато ми нећемо пропустити шансу да мирним путем заштитимо свој статус. На примјер, ако на изборима у САД побиједи Доналд Трамп, за то се могу јавити одређени услови. То се још може догодити. Грешка је говорити да се то никада неће догодити – додао је Додик.

Он је истакао да Српска остаје у оквиру својих територија и да се руководи интересима свог народа.

– Ми смо један народ са народом Србије и доживљамо Србију као домовину. Ми ћемо безусловно очувати субјективитет Републике Српске – нагласио је Додик.

Наводећи да су Нијемци имали право да обједине Источну и Западну Њемачку, Додик је рекао да је могуће да ће и српски народ имати то право.

Подијели: