Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна самопроглашено Косово

02.02.2023.

Република Српска никада неће дати сагласност БиХ да призна самопроглашено Косово, зато нас Запад доживљава као јерес, рекао је у интервјуу за Раша тудеј Балкан предсједник Српске Милорад Додик.

Додик је поручио да “не може изаћи на добро ако се српским лидерима пријети санкцијама, све под плаштом европских стандарда, и то није добро ни за БиХ”.

– Нисам спреман да ратујем, али сам спреман да се Република Српска примакне статусу независне државе – рекао је Додик.

Додик вјерује да ће након косовског питања све јачи бити притисци да се укине Република Српска.

Предсједник Републике Српске каже да Запад покушава да Српску етикетира као модел који је нужно проблем, док се истовремено плаши да ће ЗСО опстати и дјеловати независно попут Републике Српске.

– Постављам питање зашто то потенцирате? Је л’ вам смета? Бојите ли се нечега? Бојите се да ћете то добити. Па добићете. Ако сте пристали на ЗСО, то је то. Ето, не зове се Република Српска већ ЗСО, која има ингеренцију у области здравства, урбанистичког регулационог планирања, имају ингеренције у питањима полиције. Све то ми већ имамо. Она данас живи, за странце као ексцес, за муслимане као неподношљива чињеница, за нас као веома стварна чињеница која говори да је она одржива – рекао је Додик.

Дугорочне стабилности нема ако се народи не организују у националне државне заједнице, каже Додик и додаје да национални интерес Србије мора да буде Република Српска.

Да је једнонационална држава гарант опстанка српског народа показује, каже Додик, недавно усвојена Декларација у скупштини Кантона Сарајево, којом се осуђује подизање три прста.

– То показује да све што се идентификује са српским националним оквиром и бићем у Сарајеву не може да буде прихваћено и то се одбацује. Они прихватају само Србе који се декларативно изјашњавају као Срби, а проводе политику тог интегралног бошњаштва који заговара СДА у покушају да елиминишу српско национално постојање на том простору – поручио је Додик.

Док се нада српском националном јединству у оквиру једне државе, Република Српска, каже Додик, неће чекати већ кренути ка независности.

Већ претежак терет неодрживости БиХ додатно, истиче, оптерећују странци који су од БиХ направили протекторат.

Српским политичким лидерима пријете санкцијама, намећу законе и нелегитимне високе представнике, све под изговором европских стандарда.

– То не може да изађе на добро за оне који желе БиХ. Ја је не желим и ја то јасно говорим. Нисам спреман да ратујем, али сам спреман да ако ја не успијем да се Српска примакне статусу независне државе, да иза себе оставим генерацију политичара који ће се борити за тако нешто – нагласио је Додик.

Додик вјерује да ће након косовског питања, западни центри отворити питање Републике Српске.

Све јачи ће, каже, бити притисци да се укине Српска, по устаљеној западњачкој пракси непоштовања међународних уговора, уцјенама и наметањем.

Подијели: