Српска остаје при ставу да директно бира члана Предсједништва

02.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска остаје при ставу да директно и на својој територији бира члана Предсједништва и то се неће мијењати.

Додик рекао је новинарима да је поменути став Срба познат, те да је Бошњацима и Хрватима на неки начин остављена слобода да се договоре на том плану.

“На свим другим питањима Изборног закона БиХ желимо да будемо укључени. На примјер, раније смо предлагали да се цензус повећа са три на пет одсто у смислу да елиминишемо основе политичке корупције, што би омогућило да партије буду неприкосновени власници мандата, односно да мандат припада странакама а не појединцима”, рекао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, прецизирао је да ће тако странка моћи да утиче на то како ће управљати мандатима.

Он је додао да српска страна сматра и да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ у оваквом облику узурпирала права за спровођење избора на нивоу Српске за предсједника Српске, Народну скупштину и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и Вијеће народа Српске и локалне изборе.

“Сматрамо да то није у надлежности те комисије већ Изборне комисије Српске. И један од наших основних захтјева биће да се то питање коначно ријеши и да ЦИК БиХ једино што може да ради јесте да проводи изборе на нивоу Предсједништва и посланика за Представнички дом парламента БиХ. То је оно што јесте њен задатак, а све остало је узурпација”, појаснио је Додик.

Он је подсјетио да је владајућа коалиција на нивоу БиХ, при свом формирању, рекла да ЦИК није изабрана законито, те да ће се то питање рјешавати у неком долазећем периоду.

“Ми сада изучавамо начин како да то ријешимо а један је да се у парламенту донесе одлука, разријеше чланови ЦИК-а и изабере нова комисија. Други начин је да се интервенише у закону и стави услов да се мора бирати нова комисија. Ми ћемо изабрати начин који је најмање правно споран”, рекао је Додик.

Подијели: