Српска се досљедно држи свог пута предвиђеног уставима

11.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Република Српска има свој пут, предвиђен уставима Српске и БиХ, којег се досљедно држи, те да није добро да једни друге у БиХ називају “багром”, јер то нигдје не води.

Додик је рекао да они који о Републици Српској причају ружно и лоше покушавају да Србима узму историјске личности и датуме, да фалсификују историју.

“Покушавају да својатају Твртка /Котроманића/ и остале као њихове, а историја говори сасвим нешто друго. Било је довољно да само у једној реченици поменем Твртка на дефилеу и одмах се направи хистерија”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, прије почетка свечаног пријема поводом православног Божића у касарни “Козара”.

Он је поновио да сви историјски релевантни подаци показују да је Твртко био краљ Срба Босне, да је устоличен у православном манастиру и да је написао пјесму посвећену Светом Стефану, као и да је несумњиво човјек који има српско поријекло.

“Тада није било других на овим просторима, али некоме треба идентитет”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је након доласка Турака на ово подручје много хришћана примило исламску вјеру, углавном да би преживјели.

“Ти људи су вјероватно одлучили да је тако лакше да преживе. Преживјели су, ја их поштујем, али немојте нама подваљивати своје претходно невјерство и да сада нама говорите како смо ми ти који су нешто направили лоше. Немојте нам узимати историјске личности и датуме, то не може”, закључио је Додик.

Подијели: