Српска спремна да изађе из БиХ ако неко покуша отети имовину

09.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће новим законом о непокретној имовини Српска вратити у своју надлежност сву имовину, па и ону која је раније пренесена на БиХ, истакавши да је то питање ријешено јер, према Дејтонском споразуму, имовина припада ентитетима.

“Ако нам будете отимали имовину, разбили сте БиХ. Ми у тој БиХ нећемо бити. Ова екипа људи неће разговарати у Парламентарној скупштини, у Савјету министара о том питању јер је то питање ријешено”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Осврнувши се на ранију одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је навео да ниједан суд на свијету не доноси привремену мјеру, те поручио да нико неће отети имовину Српске.

“Покушали смо да се прилагодимо ранијој пресуди. Мислили смо да је то довољно. Вратићемо сву имовину у надлежност Републике Српске у сљедећем закону који ће бити на дневном реду”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је раније покренута прича о војној, односно перспективној војној имовини и да поједини с разлогом инсистирају на питању имовине Српске.

“Одвојићемо Републику Српску ако нам покушате отети имовину. Ако је то питање узми или остави, ми ћемо узети да би оставили”, поручио је предсједник Српске.

Говорећи о приступању ЕУ и постављених 14 приоритета, Додик је као кључно издвојио функционисање Уставног суда БиХ у којем сједе стране судије, али и питање, како га је назвао, лажног високог представника.

“На сва питања даћемо наше одговоре и они ће бити јасни. Одбијамо било какву централизацију БиХ по било којем питању. Неће се десити централизација БиХ”, поновио је Додик.

Он је истакао да неће пристати на појединачне разговоре, јер би се могло десити да у том случају остану неријешена наведена два важна питања за Републику Српску.

Додик је навео да ЕУ није једини и пут без алтернативе, те додао да Унијом не управљају политичари у Бриселу.

Он је истакао да је упитна судбина ЕУ, односно да ће се распасти након повлачења САД из Европе.

“Још увијек смо на причи о европском путу, али нисмо на НАТО путу и никада нећемо бити. НАТО је одбрамбени савез, није нападачки, као што је напао нас у два наврата и бацао осиромашени уранијум. Због тога нећемо бити чланица, јер сте убијали нашу дјецу која још нису рођена. То значи да сте имали нешто историјски против овог народа”, истакао је Додик.

(Срна)

Подијели: