Српски спасиоци обучени да помогну било гдје у свијету

07.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас ће спасиоци из Републике Српске, који су отпутовали да помогну народу страдалом у разорном земљотресу у Турској, показати да су обучени да помогну било гдје у свијету.

Додик је истакао да је за Српску важно да њена Цивилна заштита буде у Турској и помогне тамошњем народу са својом опремом и обиљежјима.

Он је навео да су се институције Републике Српске ноћас организовале и да је важно што ће бити дио међународних снага.

“Показаћемо да смо обучени и способни да у тешким тренуцима помогнемо било гдје у свијету”, рекао је Додик новинарима након што је испратио припаднике Цивилне заштите са аеродрома Маховљани одакле су отишли за Турску коју је погодио разорни земљотрес.

Он је изразио задовољство што су у екипи припадници читаве Републике Српске који имају неопходне сертификате за спасавање.

“У Турској ћемо бити колико буде потребно што ће се процјењивати са властима ове земље”, додао је Додик.

Он је подсјетио да су спасиоци из Турске 2014. године за вријеме великих поплава били у Републици Српској и помагали народу.

Према његовим ријечима, Влада Турске, али и први човјек ове земље Реџеп Тајип Ердоган тада су значајно помогли Српској што она не заборавља.

“Одлазак наших спасилаца је само мали знак пажње и солидарности са турским народом”, рекао је Додик.

Он је додао да је ово прилика да још једном изјави саоучешће породицама страдалих и Ердогану. “Били смо јуче у контакту са његовим кабинетом и договорили да се Република Српска укључи и међународну подршку санирања штета и спасавања људи.

(Срна)

Подијели: