Странци покушавају убрзати процес преслагивања БиХ

27.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ситуација у БиХ ван контроле с обзиром на то да се грубом силом појединаца из међународног фактора покушава направити редизајн БиХ и убрзати процес њеног преслагивања у односу на ону предвиђену Дејтонским мировним споразумом у неку која представља само један – политички захтјев Бошњака, који својатају цијелу БиХ, што није тачно.

“Република Српска није њихова и Република Српска је нешто посебно”, поручио је Додик.

Он је нагласио да Американци и политички Бошњаци који су прије свега рушили Устав за рушење Дејтонског мировног споразума криве оне који траже да Устав буде основа свега.

“Ми само тражимо да се поштује уставна квалификација, уставни облик БиХ”, рекао је Додик вечерас за прњаворску телевизију “К 3”.

Он је напоменуо да БиХ која је предвиђена Дејтонским мировним споразумом и Уставом не постоји, већ постоји нека антиуставна БиХ.

“Они сматрају да треба то да финализују, јер ово вријеме сукоба у Украјини, у Појасу Газе, па те напетости између Кине, Америке и друго, ствара велику нервозу код великих земаља, ЕУ, прије свега”, напоменуо је Додик.

Он је нагласио да је развој ситуације у БиХ ван било какве досадашње праксе, онога што је написано у Уставу, у законима. Они постављају своје циљеве као наше циљеве, па је амерички амбасадор тако изашао са причом `наши циљеви – циљеви САД и грађана БиХ`. Чуј то. Не представља он грађане БиХ”, нагласио је Додик.

Када је ријеч о сарадњи са партнерима на нивоу БиХ, Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је да тамо нико ништа не може спровести.

“Са њима само губиш, они су обични позери који, својствена им је лаж, као основна карактеристика, Конаковићу и још некима тамо, тако да чим сједнете знате да ће вас преварити”, рекао је Додик.

Он је рекао да му је мање важно шта они кажу, попут тога да је “Додик крив”, те да говори о томе какви су наративи.

“Онда су одлучили да свакога ко представља Републику Српску, покушали су да направе некога кога треба елиминисати. Како је могуће да је садашње руководство под америчким санкцијама? Зато што неће да прихвати рушење Устава”, истакао је Додик.

Он је нагласио да санкције добије свако ко не уради оно што Американци траже.

“То је таква безочна прича каубоја Американаца. Они су изгубили фокус”, рекао је Додик.

“Нема европског пута док покушавају Српску подредити БиХ“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не може бити приче о европском путу у околностима када се тражи промјена односа у БиХ и то да Република Српска буде подређена БиХ.

“Нисам оптимиста, раније сам био. Оптимизам се гради на бази онога у шта сте сигурни. Нисам сигуран више да је европска прича коју они гурају нама најбоља за нас јер у нама виде поданике, а не партнере. Сада све више покушавају и траже промјену односа у БиХ, да Република Српска буде подређена БиХ, што ми, наравно, нећемо да прихватимо. Они мисле да је сад дошло вријеме да се склони Милорад Додик”, рекао је Додик.

Он је нагласио да су измишљена нека изборна правила само да више не би било јединственог става из Републике Српске.

“Сада се покушава искреирати ситуација у којој мора да се убаци ПДП-ов тамо делегат у Дом народа парламента БиХ како би он изроварио тамо и како би покушали да прекомбинују власт на нивоу БиХ и онда нешто да, као, тад одлучују, па ће тада бити канали до европског пута. Они желе да елиминишу ентитете из свега тога. То је немогуће. Нема тог европског пута”, рекао је Додик вечерас за прњаворску телевизију “К 3”.

Он је истакао да брани позицију Републике Српске.

“И то је та прича, кад Милорад Додик каже да требамо вратити изборни процес у наше руке, јер нама припада, онда немамо дио политичке сцене, опозиција то не жели, јер они мисле да је то нешто друго”, навео је Додик.

Подијели: