Трајно презентовати чињенице о присуству Срба на подручју Тузле

25.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас у Бијељини, гдје присуствује традиционалном дружењу Тузлака, да треба трајно документовати и презентовати чињенице о боравку Срба на подручју тузланске регије.

Додик је подсјетио да је више од 80.000 Срба са подручја Тузле морало да напустило тај простор у протеклом рату.

Он је истакао да је ово дружење лијеп повод за окупљање Тузлака који су у протеклом рату напустили подручје тузланске регије под налетом тадашњих муслиманских јединица, јер нису били сигурни да могу да наставе живот у Тузли, па су одабрали да наставе живот широм свијета, а највише у Бијељини и у Србији.

“Ово је лијеп повод да се нађу, а и нама прилика да подржимо њихове активности, да се очувају чињенице о боравку Срба на тим просторима. Оно што чини Завичајно удружење Тузлака у Бијељини ми желимо да подржимо и да се нађе начин да се трајно документовују и презентују чињенице о присуству Срба на том простору”, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Он је напоменуо да је рађена едиција “Свједоци страдања” с циљем да се допринесе његовању културе сјећања о страдању српског народа тузланске регије и додао да ће бити настављена подршка таквим активностима.

Додик је додао да треба да буде промовисано и то да се Тузлаци врате у завичај бар једном годишње, да се направи неко култно мјесто у вези са тим, јер је то најбољи начин да људи расути широм свијета не изгубе сјећање на то одакле потичу.

Традиционално дружење Тузлака организује Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, које је основано 2015. године.

Срби, предратни становници тузланске регије, након ратног страдања на простору садашње ФБиХ, углавном су насељени у Бијељини, Зворнику и Угљевику у Републици Српској.

(Срна)

Подијели: