Трново је мала општина, али велика по броју жртава за Републику Српску

29.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Трново једна од општина чије је становништво највише страдало у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, а крваве руке муслиманских кољача, дојучерашњих комшија, нису могли избјећи ни српска нејач, ни старци, па ни свештена лица.

– Трново је мала општина, али велика по броју жртава које су уградиле свој живот у темеље Републике Српске и за нашу слободу – истакао је Додик поводом обиљежавања Дана страдања српског становништва у Трнову, 30. јула, подсјетивши да је у овој локалној заједници у протеклом рату страдала 101 невина цивилна жртва, док је 130 бораца дало живот бранећи своја огњишта од агресора.

Предсједник Српске нагласио је да о монструозности муслиманских злотвора још више говори и сама чињеница да су све веће злочине над Србима у протеклом рату чинили на вјерске празнике, па тако и напад на Трново и околна српска села починили су на велики православни празник Огњену Марију, 30. јула 1992. године.

– Бивше комшије муслимани преко ноћи показале су своје право лице и сву своју прикривену свирепост и монструозност. Агресију и дивљаштво испољили су тако што су се иживљавали над недужним цивилима, дјецом, старцима, па чак и свештеником трновским Недељком Поповићем, које су звјерски мучили, а потом убијали. У свом крвавом походу на српска огњишта, нису поштедјели ни Храм Светог Георгија, који су запалили. И то потврђује да им ништа није свето, ни црква, ни 18-мјесечно невино дијете, ни 96-годишњи немоћни старац. Циљ им је био само један – све што је српско убиј и запали, уништи сваки траг српског постојања – нагласио је Додик.

Међутим, истакао је Додик, нису успјели у својој злој намјери да униште српски народ са ове стране Дрине.

“Република Српска постоји и постојаће, а заједно са њом и српски народ и то је реалност. Људске животе, нажалост, нико не може вратити, али можемо их сачувати у свом сјећању, у својим мислима и то је наша дужност”, рекао је Додик.

Оно што је најтужније, истакао је предсједник Српске, нико у свијету неће да погледа истини у очи, да види српску жртву, да чује плач српских мајки.

– Ни за правосуђе у БиХ нема српских жртава, нити има злочинаца на некој другој страни, осим српској. То нас све скупа још више обавезује да ниједан злочин, ниједна српска жртва не буду препуштени забораву. Сваки покољ српског народа мора бити достојанствено обиљежен, а свака жртва мора бити поменута, јер данас не би било ни Републике Српске ни слободе да није било њих – указао је Додик, преноси Срна.

Он је додао да и данас, у миру, скоро три деценије након крвавог сукоба у БиХ, многи покушавају на све начине да фалсификују историју – Србе да представе злочинцима и агресорима, а муслимане жртвама.

– Стално атакују и на нашу Републику Српску, нашу имовину, служе се разним подвалама како би нас обезвриједили. Али у томе неће успјети колико год се они упирали. Република Српска и њене институције су јаке и стабилне. Република Српске је вјечна, она је наш понос и наш завјет. Много живота је уграђено у њене темеље и с тога морамо се храбра супротставити сваком покушају да се од ње направи само тачка на географској карти – поручио је Додик.

Подијели: