У накарадној БиХ се пита Америка, а у Српској народ и њени представници

14.02.2024.

Сарајевске странке, умјесто равноправног и партнерског односа, опет гурају причу о “правима најбројнијег народа” да одлучује о процесима у БиХ. Сваким њиховим покушајем да негирају основне принципе на којима почива ова држaвна заједница, убијају и Босну и Херцеговину, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске.

– Опет имамо исти расплет догађаја. Свако ко прати политичка дешавања, може да дође до истог закључка – Американци су опет одиграли своје. “Тројка” се покушала представити као носилац промјена и конструктиван партнер, а у суштини су послушници који не могу да изнесу и доврше причу у вези с испуњавањeм реформи које тражи ЕУ из једног простог разлога – то се не допада Американцима – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

И сад сви стојимо, наводи Додик, заглављени док Американци не измисле нешто ново што “тројка” може представити као своје.

-И Холандија је ових дана нарочито активна. Министар Конаковић још активнији. Када су на основу писанија разних портала и медија који су у служби странаца, а не на основу стварних чињеница, подизане санкције против званичника Српске, представници Бошњака су ликовали и сами позивали да се то приведе крају, да се спријечи моје политичко дјеловање и Српска изолује и да се дижу оптужнице – каже Додик.

Истиче да је стварни смисао свега тога био дисциплиновање Срба.

– То је начин на који Америка функционише. Ако вас не могу купити, онда ће вас уништити. Јасна ствар. Данас када пишу о њима, није им баш свеједно, сад кажу то су лажи. Једнаким жаром су коментарисали и дочекали подизање оптужнице против мене, а питање је када ће почети подизати оптужнице и против њих.

Поручује да БиХ нема правосуђе нити владавину права.

– У оваквој накарадној БиХ се пита Америка, а у Српској се пита народ и представници српског народа воде политику која је у циљу заштите српских интереса. Спремни смо за ЕУ и то отворено показујемо конкретним дјелима, али без спремности друге стране нема ни европског пута – истакао је Додик.

Наводи да су Бошњаци пред најважнијом одлуком и од њихове одлуке зависиће и судбина БиХ.

– Америка не може да доноси одлуке умјесто изабраних представника, нити Бошњаци могу да остваре доминацију о којој маштају. Сви треба да прихвате једино могуће рјешење које обезбјеђује мир и стабилност у БиХ, а то је досљедна примјена Дејтонског споразума. Без тога неће бити ни БиХ, а ни европског пута – поручио је Додик.

Подијели: