У Русији видимо правичну страну данашњег времена, али и историје

11.06.2024.

Руска Федерација је наш партнер, политички истомишљеник, и ми у Русији видимо правичну страну данашњег времена, али и историје, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаности приликом отворања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.

– Заједно смо градили и ми у Републици Срској не кријући жељу да овдје добијемо конзулат, и то се на крају догодило. Ми то доживљавамо као емоцију, јер је у питању Руска Федерација – рекао је Додик.

Истакао је да је Владимир Путин велики човјек и предсједник који воли свој народ.

– Потпуно сам сигуран да предсједник Путин је и данас на страни мира, али мира који подразумијева одбрану националних и стратешких интереса – рекао је Додик.

Подсјетио је да Република Српска није дозволила да се уведу санкције Русији.

– Ми имамо наше снове, које ћемо знати да реализујемо. Подијелићемо их са нашим руским пријатељима зато што су се показали да нас разумију у тешким временима по нас – рекао је Додик.

Истакао је да су сви осим Русије ушли у ревизију Дејтонског споразума.

Нема ни разговора о санкцијама Русији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска није дозволила ни расправу о томе да се уведу санкције Руској Федерацији у условима када су многи то урадили, на своју штету.

Додик је истакао да запад данас више није оно што је био, да има много проблема.

“Нисмо с њима у увођењу санкција, а против њих не можемо да стигнемо да будемо јер су они толико експанзивни да сами демантују ону причу о руском малигном утицају, јер једини малигни утицај добијамо од америчког амбасадора /Мајкала Марфија/ који сваки дан не пропусти прилику да обрука Америку и себе, петљајући се у унутрашње ствари БиХ без имало основа који су предвиђени Бечком конвенцијом о дипломатским односима”, рекао је Додик у Бањалуци на свечаности отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Он је нагалсио да пријатељска Русија у тешким временима хоће и разумије Републику Српску и да је једина остала на изворном тумачењу Дејтонског споразума, док су сви остали свједоци ушли у ревизију овог документа кривећи друге за пропаст концепта који су покушали да реализују.

“БиХ је састављена од два ентитета и једине двије стране које могу да мијењају Дејтонски споразум су Република Српска и Федерација БиХ, која је прихватила интервенцију међународног фактора која је завршила и разбија се о зид, а тиме и БиХ”, нагласио је Додик.

СРПСКА НИЈЕ РЕМЕТИЛАЧКИ ФАКТОР

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска није реметилачки фактор, нити је против тога да остане у БиХ, али на бази онога што је написано у Дејтонском споразуму.
Додик је истакао да у суштини никада нису у потпуности ни прихваћена тешка наметања која су раније морали прихватити, али да Република Српска не одустаје од враћања на изворни споразум.

Он је поручио да ће Република Српска остварити своје циљеве, од којих су неки и познати.

“Вјероватно и од овог отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у БиХ у Бањалуци, што је сасвим логичан административни и дипломатски посао они ће направити неку завјеру. Не вјерујем у теорије заврјере, али вјерујем у завјере и вјерујем да запад, прије свега предвођен Великом Британијом и САД, има завјеру против српског народа, али против других народа које стално хушка једне на друге и не дозвољава да се договоримо како да овдје живимо и у којем политичком систему”, рекао је Додик на свечаности отварања Канцеларије.

Он се поново захвалио предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину на сагласности да ова канцеларија буде отворена у Бањалуци, као и руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову који није пропустио прилику да подстакне све да се тај посао заврши.

Додик је захвалио и Српској православној цркви која је дала један од најљепших објеката у граду Русији на кориштење.

Када је ријеч о изградњи Руско-српског храма у Бањалуци, Додик је рекао да је сваким даном објекат све импозантнији и да је увјерен да ћемо до краја године у њему почети богослужења.

Он је нагласио да нико не може да забрани сарадњу Русије и Републике Српске, да могу смишљати разне препреке, али да се све то на крају злонамјернима обије о главу.

“На нивоу БиХ је у посљедње вријеме потпуно неоправдано стигматизована Русија и то није БиХ, то је само један народ и представници једног народа, они нису БиХ. Став БиХ је само онај у којем је уграђен и став Републике Српске и српског, хрватског и бошњчког народа”, поручио је Додик.

Подијели: