Улога СПЦ веома битна, она чува идентитет и окупља српски народ

18.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Владичанском двору са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом и владиком Савом.

Предсједник Српске рекао је да је улога Српске православне цркве веома је битна, јер она чува идентитет и окупља српски народ.

Додик је након састанка сепископом бањалучким Јефремом рекао да су разговарали о могућностима развијања заједничког програма власти и цркве о изградњи вртића у оквиру православних објеката.

“На тај начин бисмо могли да развијамо димензију коју Црква има, а то је образовање у смислу највреднијих националних вриједности за српски народ”, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да је веома важно задржати вјеронауку у школама без обзира на одређене тенденције да се то питање регулише на другачији начин.

“Остаћемо привржени томе да вјеронаука остане у школама”, поручио је Додик.

Он је навео да је са владиком Јефремом разговарао о пројектима који су у току у Бањалучкој епархији, попут руско-српског храма у Бањалуци чију изградњу помаже Српска.

“Поносан сам на чињеницу да смо протеклих година успјели више од 300 православних објеката у овој епархији изградити и обновити. У овом тренутку се гради више од десет цркава”, навео је Додик.

Он је истакао да би у августу Бањалучку епархију требало да посјети и Његова светост патријарх српски Порфирије и да ће то бити прилика да се поново разговара о овим темама.

Подијели: