Урушавање Дејтона дио концепта стварања унитарне БиХ

06.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је међународни фактор, подржан Америком, већ 20 година руши Дејтонски споразум, истичући да је то дио концепта којим они желе да изграде унитарну БиХ.

“Амерички амбасадор у БиХ /Мајкл Марфи/ недавно је тврдио како је Устав тек почетак за неку изградњу, а нас нико за то није питао. Ми смо потписали текст Устава и желимо да он буде примијењен, а тај Американац се мијеша у унутрашње ствари и крши многе међународне декларације”, рекао је Додик Срни.

Додик каже да је то могуће у БиХ гдје амерички амбасадор сматра да је вољен од стране једног дијела, али да једнако тако мора да разумије да Република Српска и значајан број људи разумије и зна шта Американци овдје раде.

“Дејтонски споразум је скрнављен и срушен. Он се руши већ 20 година од међународног фактора подржаног Америком. То је дио концепта којим они желе да изграде унитарну БиХ. Тај Американац, односно његово особље у Сарајеву ће увијек рећи да то није тако, али све што су чинили и што је чинио међународни фактор иде ка томе”, рекао је Додик.

Предсједник Српске указује да су сада дошли до момента када требају да регулишу имовину Српске.

“Сада обилазе разне амбасаде. Били су у италијанској и разговорили о томе како третирати власништво жељезница, путева и ријека, као и остале ствари. То говори о дубини опсега којим они желе да униште Дејтонски споразум који је јасно лоцирао имовину на нивоу енитета”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то раде без оклијевања и освртања.

“Они су довели Републику Српску у позицију да нема коме да се жали и да нема кога консултовати у вези са тим. Оставили су нам само могућност да пропаднемо под њиховим захтјевима и њиховим `добрим намјерама` или да се боримо да по нашем поимању ствари обезбједимо статус онако како он треба да буде”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Дејтонски споразум прекршио Педи Ешдадун, а прије тога Волфганг Петрич, који су имали подршку америчке администрације.

“Све је било неправно и блефирање како су они то и назвали, али у настојању да временом осигурају да то буде нормално проводиво и да никад нико неће потегнути питање уставне основе за било шта”, рекао је Додик.

Предсједник Српске указује да су то сложене ствари и да је Дејтонски споразум значајно урушен.

“И прије посљедњих одлука Народне скупштине Републике Српске, они су нас оптуживали да кршимо Дејтонски споразум. Дакле, ми нисмо рекли да ћемо да одбацимо Уставни суд БиХ, него да нећемо да поштујемо његове одлуке док су у важећем саставу”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је у Уставном суду БиХ више од 20 година иста структура, а Устав БиХ је рекао да пет година након потписивања Дејтонског споразума овај суд може или треба да се реформише.

“Свакако је постојала интенција да се то и учини. Међутим, прошло је 25 година и они то не желе да учине. Желе да остану стране судије и да заједно са два Муслимана који су апсолутно поданици политике Алије Изетбеговића, нама наметну рјешења о БиХ. Такав суд нећемо поштовати, без обзира што се покушавају сакрити иза одредаба Устава које кажу да је то обавезујуће”, рекао је Додик.

Знали су, каже Додик, да ће једног дана улога Уставног суда БиХ бити вануставна и мислили су да ће само позивајући се на те одредбе моћи да униште Републику Српску и власт у Бањалуци.

“Ми смо ставили до знања да таква понашања не желимо да гледамо, да имао свој механизам и мапу кретања и то ћемо држати до краја”, рекао је Додик.

Одговарајући на питање докле ће Српска и њени грађани бити жртва такве политике свјетских моћника и сарајевских унитариста, умјесто да настави да се развија и да се гради бољи живот не само у Републици Српској, већ у БиХ, Додик је рекао да то неће стати док је БиХ, али да је улога међународног фактора битно промијењена.

“Прије 10 година и данас то је сасвим различито. Очекивати је да се промијени та улога и да Америка иживи све своје политичаре који су направили каријере на БиХ и лажима о томе како су Срби злочинци те да они нестану са политичке сцене. Од оних који буду долазили очекујемо да ће имати објективан приступ томе”, рекао је Додик.

Подијели: