Уставна позиција Српске на европском путу БиХ мора бити видљива

02.03.2024.

Уставна позиција Српске на европском путу БиХ мора бити видљива, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након разговора с министром иностраних и европских послова Словачке Јурајoм Бланаром.

– Бланар је дио екипе премијера Словачке Роберта Фица, који је недавно побиједио на изборима у Словачкој. Разговарали смо о томе да се подржи БиХ на европском путу 21. марта. Наш европски пут је неспојив с нелегаланим Шмитом и ОХР структуром. То је још 2005. године рекла и Венецијанска комсија, а то смо могли да видимо и у препорукума за 14 приоритета. Немогуће је очекивати да ми уђемо у преговарачки процес а да остану те структуре – нагласио је Додик.

Када је ријеч о привреди, Додик је нагласио да Српска има добру сарадњу са Словачком и истакао Целекс као једну од успјешних компанија.

– Циљ је да спасимо пројекат гасификације Републике Српске. Извлачим рачуницу колико смо изгубили јер су Бошњаци блокирали тај пројекат и које би бенефите имала Република Српска јер бисмо имали најјефтинији гас у Европи који бисмо могли понути Европи – рекао је Додик.

Додик је поновио да се Република Српска види у преговарачком процесу.

– Уколико Српска не буде виђена, ми нисмо они који су спремни да се крећу европским путевима, а да смањимо снагу Српске. Објаснио сам му како функционише БиХ с нелегалним Шмитом, страним судијама у Уставном суду БиХ. Уколико се случајно донесе некаква одлука о имовини, Република Српска ће прогласити независност, и то сви знају у ЕУ – поручио је Додик.

Предсједник Српске каже да су у Анталији вођени успјешни разговори са великим бројем значајних политичара.

– Нисмо оптимисити за улазак у ЕУ какви смо били прије 10 година, али ни ЕУ није иста као прије 10 година. Што нама сада траже, у овом тренутку не би испунило 20 земаља чланица, што показује само лицемјерство Брисела – нагласио је Додик.

Подијели: