Вазалну БиХ ће докрајчити Шмит, ПИК и арогантне амбасаде

21.06.2024.

Радећи озбиљно и часно свој посао, бранећи свакодневно интересе свог народа и штитећи Републику Српску од небројених насртаја, нисам, нити обраћам пажњу на неважна, неуставна, антидемократска и антицивилизацијска с коца и конопца састављена тијела попут такозваног и самозваног Савјета за имплементацију мира (ПИК), али морам придати пажњу модерним завојевачима који без ичије сагласности и формалне потврде вршљају по БиХ, изјавио је за Бањалука.нет Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

“У прошлости су страни завојевачи имали бар неку потврду, ферман, хатишериф или царско одобрење Беча, па смо и формално знали против кога и чега се боримо за слободу.

Данас извршиоци пројекта “унитарна БиХ”, не разумијевајући карактер брдовитог Балкана, нити несаломиву жељу српског народа за опстанком, исту ту БиХ из вазалног, потлаченог и несамоуправног статуса вуку у тотални нестанак и запећак историје. Истини за вољу, институција високог представника јесте дејтонска категорија, али њемачки држављанин Кристијан Шмит није изабран у Савјету безбједности Уједињених нација, стога бисмо ми били рушитељи уставног поретка БиХ када бисмо га признали за оно што он није. Савјет за имплементацију мира (ПИК) је друштванце без смисла и основа, с искривљеним циљевима и самопогубним дјеловањем. Закључак ПИК-а да ‘ентитети Република Српска и Федерација БиХ нису државе, те да постоје искључиво на основу Устава БиХ’ је покушај подвале за иоле писменог човјека. На унутрашњем политичком плану и Република Српска и Федерација БиХ су државе више од заједничког нивоа БиХ”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио чланове те неформалне и комформистичке групе да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, а да је Федерација БиХ формирана 18. марта 1994. године на основу Вашингтонског споразума. Република Српска и Федерација БиХ су стране које су учествовале у креирању Општег оквирног споразума за мир у БиХ и које су потписале све анексе Дејтонског споразума, који чине његов интегрални дио.

“Подсјетићу, ПИК и да је Венецијанска комисија Савјета Европсе још 2005. године дала мишљење број 337/2005 у којем је наведено да анекси Дејтонског споразума представљају његову суштину и да се као такви сматрају међународним уговорима. Из наведеног слиједи да Република Српска и Федерација БиХ и те како јесу стране које су преговарале, договарале и потписале анексе Споразума и на тај начин постале и субјекти међународног права.

Република Српска и Федерација БиХ, као стране уговорнице, удружиле су своје територије у новоформирану БиХ, предале јој само дио сопственог суверенитета који се односи на међунаордни апспект, те задржале у потпуности унутрашњу сувереност. Међутим, ПИК не пропушта прилику да нагласи да “ентитети немају право на отцјепљење”, а основним коришћењем аргумента a contrario лако долазимо до закључка даје дозвољено све оно што није изричито забрањено. То је само њихов необвезујући став, с циљем да заплаши. Наравно, ентитети могу да се раздвоје и наставе посебно да жове као државе”, изјавио је предсједник Додик.

Он поставља питање да ли вриједи објашњавати норме Дејтонског споразума и политичке (не)прилике у БиХ онима који сами морају објаснити свој статус и своје дјеловање.

“Поставља се и питање јесмо ли ми из Републике Српске и дужни то објашњавати?! Ипак ћу им објаснити још неколико важних чињеница. Од БиХ нећете направити државу вјештачким уздизањем Савјета министара на ранг извршног органа власти, на ранг владе. Према Дејтонском споразуму и Уставу БиХ Савјет министара је помоћни орган Предсједништва БиХ. Колико год жељели од Савјета министара начинити оно што није, толико ћемо вас пута подсјетити да само читате. Подсјетићемо вас и да Парламентарна скупштина БиХ није никакво национално представништво, никаква народна скупштина или представништво грађана. Парламентарна скупштина БиХ је законодавно тијело састављено по ентитетским и националним шавовима, које има задатак да доноси законе у малом броју Уставом унапријед предвиђених области, док су стварна народна представништва Народна скупштина у Републици Српској и Парламентарна скупштина у Федерацији БиХ.

Република Српска вјерно спроводи и поштује оно што је договорено и потписано, али исто тако и одбија да примијени, поштује и спроводи све што је наметнуто. Небројеним наметањима и својевољним прекрајањем договореног и потписаног, страни завојевачи су трајно и неповратно оскрнавили Општи оквирни споразум за мир у БиХ, желећи да сведу ентитете на ранг локалних органа. Не само да нису успјели у својим намјерама, већ су Републици Српској дали невиђену снагу, надљудску виспреност и политичку мудрост. Република Српска јесте страна, јесте субјект и потписник свих анекса Дејтонског споразума.

Република Српска је пречесто позивала на поштовање написаног и потписаног, али још чешће је нико није чуо, или није хтио да чује. Зато ни Република Српска неће чути, нити слушати, нити читати “јалијске” вапаје и у бијелим рукавицама писане коминикее, када буде доносила своје одлуке”, рекао је предсједник Додик.

Подијели: