Вратити БиХ у уставни оквир

24.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је БиХ потребно вратити у уставни оквир јер је урушен њен уставни поредак.

Додик је истакао да је међународни фактор на Балкану смишљено подијелио српски народ и сада Срби живе у БиХ коју не желе и која никад није била у горем стању.

“БиХ нема никакве визије нити има начина да се њоме управља”, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка који су он и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић имали са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик је рекао да БиХ није признала самопроглашено Kосово јер Република Српска неће и није дала сагласност.

“Међународни фактор на Балкану смишљено је подијелио српски народ и направио му више проблема у процесу распада бивше Југославије и оставио нас у БиХ коју ми не желимо и нећемо”, нагласио је Додик.

Он је навео да тако чини и са Србијом, дезинтегришући њен територијални интегритет, за који се “свето залаже” на неким другим мјестима гђе не оклијевају да то бране, чак и подржавају испорукама наоружања.

“А, када је ријеч о Србији и њеном територијалном интегритету на Kосову и Метохији, онда су се сви удружили на Западу да подрже своје раније погрешне одлуке о самопроглашеном Kосову”, рекао је Додик, наводећи да све то доводе до апсурда јер не желе да кажу да су донијели погрешне одлуке, укључујући БиХ.

Он је подсјетио да су у Стејт департменту и америчкој администрацији постојала два концепта – један од Медлин Олбрајт, те други од некадашњег савјетника за националну безбједност Сендија Бергера који се залагао да се народи опредијели гдје желе да живе.

“Побиједила је линија Олбрајтове и ми данас живимо погрешне одлуке ње и њене групе, без воље нас”, рекао је Додик.

Што већа вриједносна интеграција Србије и Српске

Додик је изјавио да ће се у наредном периоду и даље радити на што већој вриједносној интеграцији Српске и Србије кроз заједничке програме у образовању, култури и свему што је омогућено кроз процес специјалних веза.

“Ми ћемо иницирати да у току идуће године и формализујемо нову суштину од тог облика специјалних веза који је задат Дејтонским споразумом”, рекао је Додик на конференцији за новинаре након што се са српским чланом и предсједавајућом Жељком Цвијановић састао са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик сматра да нико од тога не треба да има икакву бојазан. “Радимо оно што један народ треба да чини и ради, да се интегрише у својим вриједностима, националним питањима и то не би требало да икога забрињава”, рекао је Додик.

Додик је истакао да су пројекти о којима је било ријечи на састанку са Вучићем апсолутно приоритет заједничких напора Србије и Српске, који иду за тим да се ријеши оно што је договорено.

Он је рекао да се ствари усложњавају и да је дошло до наглог пораста цијена, што врши притисак и на одлучивање и доношење нових процедура.

“Битна је подршка коју добијамо везано за општине које је Србија раније подстакла да се извуку из доста тешке ситуације пласирајући одређена средства”, рекао је Додик.

Он је истакао да је Вучић на састанку упознат о комплексној ситуацији у БиХ, која није ријешена посљедњим изборима.

“У БиХ постоји пат позиција која је веома тешко рјешива, која се камуфлира интервенцијама међународног фактора у дијелу занемаривања суштине. А суштина је у односу три конститутивна народа и два ентитета, која се урушава. Суштина је у проблемима блокада које се најчешће дешавају из политичког Сарајева за све пројекте”, рекао је Додик.

Што се тиче капиталних инфрастрктурних пројеката који су важни за Републику Српску, он је напоменуо да је Српска блокирана у пројектима Бук Бијела, аеродром Требиње, те гасовод ка Бањалуци.

Додик је додао да исто тако у ФБиХ још ништа није учињено и нема одлука везано за заједнички пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, Сарајево-Београд.

“Желимо да обавијестимо предсједника о томе. Република Српска већ ради на тим трасама и ријешила је готово све имовинске правне односе на траси од Раче до Брчко дистрикта, а то радимо и од Вишеграда према Источном Сарајеву”, навео је он.

Додик је рекао да још нема чак ни дефинитивни договор са турском страном око извођења тог пута јер ФБиХ није успјела да ријеши та питања.

“Све је то нешто што треба заједно да ријешимо. Од предсједника /Србије/ сам чуо да требамо уложити додатне напоре да се то и даље креће и да Србија остаје и даље иза тог пројекта уз све изазове које имамо у овом тренутку”, истакао је Додик.

Подијели: