Захвалност Кинезима на спремности да сарађују са Српском

23.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци након потписивања уговора о градњи ауто-пута Брчко-Бијељина да је захвалан конзорцијуму кинеских компанија што је спремна да сарађује са Српској.

Након што је потписан уговор о изградњи 17 километара дионице ауто-пута, укупне вриједности 346 милиона 955 хиљада КМ, Додик је рекао да Кинези немају политичка условљавања у сарадњи и да је од великог значаја прелазак кинеске компаније у Републику Српску.

Он је поновио рекао да је намјера Српске да од Бањалуке изгради ауто-пут до Бијељине и Србије.

Додик је рекао новинарима да је начелни договор да Српска гради ауто-пут кроз Брчко дистрикт али да је се још о томе преговара због одређених захтјева бошњачке стране.

Додик је очекује да ће у четири до пет година имати завршену трасу ауто-пута.

Представник конзорцијума кинеских компанија Ли Ганг рекао је да су веома задовољни јер су добили прилику радити на наведеним пројекту.

“Наша групација је позната грађевинска компанија која се налази на 34 мјесту од 500 најпознатијих грађевинских компанија у свијету”, рекао је Ли.

Он је рекао да ће групација пружити квалитетне резултате у раду. “Наша компанија је одлучна да се интегрише и заживи на тржишту Републике Српске. Наше обећање је да се наше представништво пребаци на подручје Бањалуке”, истакао је Ли.

Према његовим ријечима, најважнији разлог пребацивања фирме је тај што Република Српска има велике потенцијале за развој. “Велика је и подршка и пријатељство Владе Републике Српске”, додао је Ли.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је ријеч о кредитном аранжману за дионицу Бијељина-Брчко са роком отплате од 15 година.

Он је навео да је ово велики дан за Републику Српску јер је велика компанија дошла да овдје инвестира и додао да ће се са кинеском групацијом разговарати и о другим пројектима за Српску.

Вршилац дужности директора “Аутопутева” Недељко Ћорић захвалио је Додику и Вишковићу за подршку реализације још једног у низу пројеката реализације ауто-пута Бањалука – Београд.

Он је навео да ће дионица Брчко-Бијељина бити дуга 17 километра и имати двије петље, да је 347 милиона КМ тендерисана цијена.

“Биће двије коловозне траке у два смјера и зауставне траке”, реко је Ћорић додајући да је ово важан дан за Републику Српску.

Уговор су данас потписали вршилац дужности директора “Аутопутева Републике Српске” Недељко Ћорић, вршилац дужности директора за техничке послове у “Аутопутевима” Слободан Станаревић и представник конзорцијума кинеских компанија Ли Ганг.

Потписивању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић.

Конзорцијум компанија чине “Кинеска прекоморска инжењерска група”, “Кинеска група за грађевинарство Тисју” и Кинеска банка за изградњу.

(Срна)

Подијели: