Закон о клевети никоме не намеће забрану, циљ је да се покаже истина

13.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик говорећи о закону о клевети у Републици Српској, рекао је да се не ради о томе да се некоме намеће забрана, већ о томе да се покаже истина.

Када смо кренули са овим законом, сјели смо у оквиру партије и рекли да то треба да се уради. За то смо добили подршку коалиционих партнера који су неки дан на састанку рекли да неће одустати од овог закона, навео је Додик.

Када је ријеч о противљењу неких новинара доношењу овог закона, Додик је истакао да постоје индиције да су поједини новинари у Бањалуци сами себи оштетили аутомобиле.

– Ово је њима одлична прилика зато што су поново у сукобу са властима, па ће сада добити више новца од ових са Запада. Они ће њима дати новац да се као бране, а ја питам од чега да се бране – навео је Додик.

Додик је подсјетио и на случај младића из Лакташа који се осјећао угроженим због објаве на друштвеним мрежама, те извршио самоубиство.

– Онда је Додик крив и за то, а када кажемо да не можете злоупотребљавати медијски простор онда опет Додик крив – рекао је Додик и додао да одређени људи, упорно и без икакве одговорности “загађују јавни простор својим изјавама, лажу и петљају”.

За наводе о новинару Николи Морачи којем је одузет телефон, Додик је појаснио да је ријеч о силовању у Бањалуци и да је то учињено да би се заштитио интегритет малољетног лица јер је “та дјевојчица, када је видјела да се њено име провлачи, покушала извршити самоубиство”.

– И сада је важнији телефон новинара од чињенице да је дијете покушало самоубиство зато што је оклеветано – рекао је Додик и истакао да поштује право на јавност, указујући на то да је нормална ствар да се проведе истрага и да буде познато више информација.

Додик је одбацио тврдње економисте Светлане Ценић да се његово богатство процјењује на 3,5 милијарди евра.

– Сада бих требало неком објашњавати колика је то лаж. Неки људи ме питају. То апсолутно није тачно. Како на то одговорити? То је толика лаж, јер нико на простору Балкана нема три и по милијарде евра – рекао је Додик.

Он је напоменуо да се због таквих изјава против њега води 20 година кривични прогон, додајући да ће се и даље носити са тим лажима којима је изложен.

(Срна)

Подијели: