Законом ријешити питање страних судија у Уставном суду БиХ

31.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да уз сет европских закона који ће бити на дневом реду парламента БиХ крајем августа истовремено треба да буде припремљен закон којим ће бити ријешено питање страних судија у Уставном суду БиХ.

– Ово је само прва фаза. Радна група има рок до краја августа или у септембру да предочи рјешење за питање страних судија. То више није тест за нас, већ за неке друге. Реално гледано, то није било могуће урадити раније – рекао је Додик за Глас Српске.

Он је напоменуо да није ни оптимиста ниТИ песимиста.

– Све што се ради на нивоу БиХ је веома тежак процес. Имате три стране са колико хоћете струја. Када неко из Бањалуке то посматра идеалистички, наравно да му све што се догађа изгледа хаотично. Не желимо да начинимо проблем ни другој нити трећој страни него је циљ да вратимо ауторитет том Уставном суду – навео је Додик.

Он је нагласио да је важно да на снази остају закони Републике Српске о непримјењивању одлука Уставног суда и необјављивању одлука ОХР-а у Службеном гласнику.

Када је ријеч о ЕУ, Додик је рекао да ЕУ није оно што је била и да не вјерује у Европу коју назире, а она која је изазвала његово повјерење више не постоји.

– Вјеровати у нешто ствар је личне рефлексије и спознаја. Европа, а то можемо да читамо у посљедње вријеме, у једној је регресији која подразумијева да пада стандард становништва, у Њемачкој очекују много проблема, на сцени је деиндустријализација саме ЕУ, јер су усвојени закони који забрањују државну интервенцију у реални сектор, а САД су донијеле закон који то стимулише, тако да се велике индустрије премјештају у САД – рекао је Додик.

Додик је истакао да Српска не може бити конзумент неке финансијске помоћи ЕУ, која никад није довољна, а да се одрекне стратешких питања.

– Ако нисмо видљиви, не занима нас ЕУ, зашто бисмо били у процесима који смањују нашу аутономију. Нисмо ми наивни, данас западни свијет није једино мјесто финансирања. Њихово финансирање је све ригорозније и заснива се на купопродаји. Ако вам нешто дају, траже промјене у друштву. Једном кад бисмо изгубили ово што имамо, никад то не бисмо вратили, осим у једној варијанти коју нећу ни да поменем. Ми Српску не дамо. И то схватају у Бриселу. Кад виде да постоје алтернативе, скачу на нас – рекао је Додик.

Он је навео да у овом тренутку Српска има најбоље макроекономске податке, али то никога то интересује.

– Имамо највећи број запослених. Наравно, велики број пензионера вуче значајан дио прихода. Немам ништа против тога, али то се дешава. Ипак, из ситуације један радник на једног пензионера дошли смо у ситуацију 1,4 напрема један. Повећава се број пензионера, али се брже повећава број радника. Српска је ове године имала покривеност увоза извозом више од 80 одсто и то је историјски максимум који опет никог не занима – подсјетио је Додик.

Он је нагласио да Српска има добре односе са Москвом.

– Запад је од нас тражио да се повинујемо њиховим ставовима, али ставови о Русији, историјски гледано, никада нису били исти код нас и у, рецимо, Њемачкој. Зашто би то сад било другачије? Кад год сам причао са Владимиром Путином, никад ништа није тражио. Западњаци стално нешто траже, Руси само питају како могу помоћи – рекао је Додик.

Подијели: