Због измјена Кривичног закона највише негодују они који су износили неистине у јавност

02.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће бити организована јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се предвиђа увођење новог кривичног дјела против части и угледа.

Он је нагласио да највише у вези са ови актом негодују они који су износили неистине у јавни простор.

– Они који су објективни морали би да подрже тако нешто јер се ради о томе да се јавни простор заштити од неистина и онога што није достојно ни када је ријеч о моралу ни односу међу људима. Не желимо ништа друго да урадимо, осим да заједно да са читавом јавношћу у Републици Српској дођемо до најбољих рјешења – навео је Додик.

Он је рекао да ће основ за доношење овог законика бити најбоља рјешења у ЕУ, те да овај законсни акт није уперен против новинарске или било које друге дјелатности.

– Ово је уперено против ових који јавни простор и савремени информативни простор злоупотребљавају и за то ће постојати одговорност – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да проблема неће имати они који који говоре истину.

– Ако искажете нешто што није тачно, а то урушава интегритет појединца или његове породице, онда мора да буде одговорности. Ја не бих био на страни оних који штите такве неодговорне људе. Био бих на страни оних који штите људски интегритет, јавни морал и друштво – рекао је Додик.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас да се Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске уводи ново кривично дјело против части и угледа.

Појаснио је да новчана казна за увреду другога износи од 5.000 до 20.000 КМ, а ако је увреда учињена посредством медија, на јавном скупу или на други начин, због чега је увреда постала приступачна већем броју лица, новчана казна је од 10.000 до 50.000 КМ.

(Срна)

Подијели: