Имамо увјеравања да је Кина одлучила да прихвати обвезнице Српске

31.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да располаже увјеравањима да је Кина одлучила да прихвати обвезнице Српске као инструменте гаранције и финансирања.

– Обично су сви усмјерени на Запад, али од прије два дана располажемо увјеравањима да је кинеска држава и власт одлучила да као инструменте гаранције и финансирања прихвати обвезнице Републике Српске. Чак нам нуде да изводе радове на изградњи ауто-путева да ми емитујемо обвезнице – рекао је Додик.

У обраћању на манифестацију “Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске” за 2022. годину, предсједник Српске је навео да се покушава изаћи на кинеско тржиште и створити алтернатива за све.

Поручио је да избор Републике Српске мора да буде и једна и друга страна, да не може бити затворена.

Додик је навео да је кредитни рејтинг Републике Српске стабилан, што, како је рекао, говори о томе да Република и привредници могу са лакшим процедурама да прођу код финансијских институција.

Додик је истакао да је привреда Републике Српске остварила добит већу од три милијарде КМ у прошлој години. Додао је да се тиме треба поносити јер је то остварено у нестабилним околностима, али да говори да има вођство које може да одговори.

Додик је навео и да је у јануару покривеност увоза извозом била 97,4 одсто, а жеља је да та покривеност пређе 100 одсто.

Он је истакао да Република Српска данас има највећи број запослених од како постоји, да је одговорност према запосленима видљима кроз повећање плате, али сматра и да их треба повећати.

Подијели: