Ако БиХ хоће да опстане, мора престати страни интервенционизам

19.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да, ако БиХ хоће да опстане, мора да се престане са праксом интервенционизма који не може да буде основа њеног функционисања.

Додик је истакао да је прије свих говорио да је БиХ протекторат у којој се странци годинама неовлаштено мијешају у унутрашње политичке процесе.

Одговарајући на питање о изостанку договора о новој Влади ФБиХ и позивању на реакцију Кристијана Шмита, Додик је истакао да изостанак договора не утиче на процесе у Српској.

“Наша Влада функционише већ пет-шест мјесеци, од избора. Радимо свој посао, не бавимо се тим ситним чаршијским или кулоарским играма”, рекао је Додик новинарима у Слатини код Лакташа.

Он је рекао да је потребна ефикасна Влада у Федерацији, као и сарадња по свим питањима, али додао да питање мијешања странаца у тај процес треба поставити онима који то траже.

“То ће се и њима обити о главу. Ми не прихватамо и не признајемо Шмита и те глупости које покушавају да финализују и да развласте Републику Српску. Имате понижење које смо доживјели од амбасадора САД Мајкла Марфија и британског амбасадора Џулијана Рајлија, који су отишли у Градину, нису споменули уопште страдање Срба. Рекао је да су људи страдали од фашизма и ништа више. То је говорио Титов режим овдје”, рекао је Додик.

Говорећи о потезу појединих амбасадора који су положили вијенце у спомен-комплексу Доња Градина прије званичног обиљежавања страдања Срба, Јевреја и Рома, Додик је рекао да амерички амбасадор узима исту матрицу као комунистички Титов режим, покушавајући да сакрије злочине усташког режима.

“Вјерујте да их нико не би примијетио да су дошли и на дан церемоније, али у сваком случају само су нас додатно понизили, послали додатну поруку да не поштују ни жртве ни потомке нити Републику Српску. Е тако ће се десити и са овима у Федерацији од стране Шмита који ће набити своје банковне рачуне као што је то Инцко радио, отићи једног дана и цинично се смијати са егзотичних дестинација”, нагласио је Додик.

Он је истакао да ће, када је ријеч о позивима за распоређивањем додатних војних снага, БиХ егзистирати као мировни пројекат јер у супротном неће опстати.

“На силу је нико неће задржати. Она и живи зато што је мировни пројекат, а не пројекат НАТО-а. Могу они да доведу колико хоће људи овдје. Ми позивамо да се врати на Устав, да се врати Дејтонска структура. Да се не отварају питања као што је имовина што је раније ријешено. Ако то отварате, ми немамо разлога бити у БиХ”, нагласио је Додик.

Он је рекао да Српска има потенцијал да искаже своје незадовољство и да пријетње неће уродити плодом, те додао да је Српска близу одлуке о самосталности.

Предсједник Српске је нагласио да о томе не може одлучивати Уставни суд у којем сједе бивши високи функционери СДА и који доносе одлуке с циљем централизације БиХ.

“Тај суд се давно показао као инквизицијски, нестручан, неуставан. За нас одлуке не важе, могу да говоре шта хоће. Могу да говоре да је непоштивање одлука кривично дјело. Ја их позивам да поднесу кривичне пријаве против свих нас јер нећемо да спроводимо њихове одлуке које су криминалне, мимо Устава, потенциране вољом једног народа, неуважавајући уставни поредак. Уставни суд ће развалити БиХ”, рекао је Додик.

(Срна)

Подијели: