Ако Уставни суд жели да буде професионалан, нека не доноси неуставне одлуке

14.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Уставни суд БиХ прерастао у отуђени центар који, под утицајем странаца и политичког Сарајева, покушава да креира неке нове односе у БиХ, али да Српска не може прихватити наметање таквих одлука.

Додик је изјавио да би Уставни суд БиХ требало да се придржава Устава БиХ, ако предсједник тог суда Валерија Галић жели да буде професионалан у свом раду, а не да доноси потпуно неуставне одлуке.

“Уставни суд БиХ је од институције која треба да штити Устав БиХ, онако како је то и предвиђено Дејтонским споразумом, посљедњих година прерастао у отуђени центар који се издигао изнад Устава БиХ и који под утицајем странаца и политичког Сарајева покушава да креира неке нове односе у БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска не може да прихвати наметање таквих одлука које се доносе чак и без присуства представника Републике Српске у Уставном суду БиХ.

“Такав рад потпуно га делегитимише и Уставни суд БиХ, овакав какав је данас, у којем сједе три странца, најбоље показује да БиХ није држава, већ протекторат дијела међународне заједнице који њоме управља ради својих интереса, а не народа који овдје живе. Зато им странци и заказују сједнице”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је Народна скупштина усвојила и закључак у којем је позвала судију из Републике Српске да се повуче из Уставног суда БиХ, који дјелује антидејтонски, те предложила доношење новог закона о Уставном суду БиХ у којем не би сједили странци.

“Кад већ спомиње и неспровођење одлука Уставног суда, да ли је на дневном реду и одлука из 2006. године у којој је наведено да високог представника у БиХ потврђује Савјет безбједности УН, или су у Уставном суду заборавили на њу”, упитао је Додик.

Предсједник Уставног суда БиХ Валерија Галић јуче је на Јахорини рекла да се знатан број одлука овог суда, поготово оних које се односе на заштиту уставности и имају одређене политичке и правне посљедице, не извршава дуги низ година.

Подијели: