Бећировић моли друге да воде БиХ, природно би било да поднесе оставку

22.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да би било природно да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић поднесе оставку из моралних и политичких разлога јер, иако члан колективног органа који предсједава БиХ, моли неке друге, неизабране држављане других земаља да воде БиХ.

Додик је коментаришући посљедњи иступ Бећировића напоменуо да је овај бошњачки политичар по ко зна који пут позвао међународну заједницу да реагује, и то управо када је Република Српска позвали на уставност и законитост, те подсјетила Уставни суд БиХ каква улога му је намијењена по Уставу БиХ.

“Управо он, као дио колективног органа који предсједава БиХ, који позива на међународни интревенционизам, неке њему наклоњене међународне заједнице, брутално нарушава интегритет и суверенитет БиХ, на који се позива, тражећи да се заустави мој политички рад. Када члан Предсједништва БиХ овако јавно моли неке друге, неизабране држављане других земаља да воде БиХ, природно би било да поднесе оставку из моралних и политичких разлога”, порчуио је Додик.

Додик је оцијенио да је Бећировић правдањем антиуставне одлуке Уставног суда БиХ само подебљао поруку коју је послао сам тај суд да – Срби и Република Српска нису потребни ни Уставном суду, ни БиХ.

“Питао бих Бећировића – да ли смо ми одговорни што смо поруку схватили или он који нам ту поруку шаље”, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да је измјеном пословника о раду Уставни суд БиХ изашао из правних оквира и Дејтонског мировног споразума, нарушивши установљени баланс, због кога је и заустављен рат 1995. године.

“Уставни суд БиХ је самостално или по налогу неколико амбасада таквом одлуком послао поруку да се може и радити и гласати без Срба у том суду, и нико од професионалне правне, али ни политичке јавности у ФБиХ није реаговао. Тако смо индиректно добили поруку да се у БиХ може и живјети без Срба и Републике Српске”, истакао је Додик.

Бошњачки члана Денис Бећировић позвао је међународну заједници да, како каже, “заустави Додика и његову организовану групу због рушења Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ”.

Подијели: