БиХ мора бити отворено друштво – недостатак радне снаге евидентан

27.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас на “Јахорини економском форуму” да је у БиХ евидентан проблем, посебно у грађевинарству, недостатка радне снаге и да је потребно од два до пет мјесеци да се добије радна дозвола, док иницијатива “Отворени Балкан” омогућава да данас дођете, а сутра већ почнете да радите.
Додик је истакао да је у БиХ кључно питање неспровођење политике и да се мора ослободити сталних стега у погледу одобравања дозвола за пословне активности.

Према његовим ријечима, једно од кључних питање је слобода кретања радне снаге, а стални застоји у БиХ и одуговлачење приступања иницијативи “Отворени Балкан” све више проузрокују кашњење за остале процесе.

“Свијет се мијења убрзано. Не само пандемија, него и сукоб у Русији, поларизација…”, рекао је Додик.

Он је истакао да ће на том плану бити све изазовнији проблеми и нагласио да БиХ мора да буде отворен друштво јер само на такав начин може да функционише.

Додик је констатовао да је БиХ данас изазован простор за пословање, а као један од већих проблема у БиХ истакао питање сировине, што је потребно законом уредити.

“Свијет се окреће. Данас је Америка остала само најснажнија војна сила, али није оно што је била прије десет година – није најснажнија финансијска и политичка сила”, нагласио је Додик и закључио да сваки договор почиње разговором, те да је дисциплина кључ успјеха.

Одлична идеја враћање ПДВ-а приликом прве куповине некретнине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас на “Јахорини економском форуму” да је одлична идеја да се приликом прве куповине некретнина за одређени број квадрата врати ПДВ.

“Дајте ми приједлог, ја ћу га предложити. Ако не може у БиХ, може у Републици Српској”, поручио је Додик.

Он је додао да би свакоме и ко се враћа на овај простор омогућио то исто.

Додик је поручио да се неке ствари могу препаковати у смислу подршке младима, за чији одлазак из земље се константно криви власт.

“Овај протекторат у којем живимо намјештен је да би млади ишли према Западу. Показало се да се лако интегришу људи који одавдје иду тамо”, рекао је Додик и додао да се милиони издвајају за образовање људи.

Додик је нагласио да је сва помоћ Запада мања од онога што одлази на Запад са ових простора путем трошкова за образовање младих људи и радне снаге.

“Крајње је вријеме да ми почнемо да радимо оно што иде у нашу корист и да се ослободимо стереотипа како тамо тече мед и млијеко”, поручио је Додик.

(Срна)

Подијели: