БОРС кохезиони друштвени фактор и субјект који се искључиво залаже за интересе Српске

12.04.2023.

У Палати Републике, данас 12. априла 2023.године, одржан је састанак делегације Борачке организације Републике Српске са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком на којем се разговарало о захтјевима БОРС-а за побољшање материјалог и статусног положаја борачких категорија, политичкој и безбједносној ситуацији у Републици Српској и БиХ, као и посљедњим немилим догађајима везаним за посјету предсједника Републике Хрватске Зорана Милановића Дервенти.

Данашњем састанку су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидска заштите у Влади Републике Српске Данијел Егић и министар финансија Републике Српске Зора Видовић са сарадницима. У име Борачке организације Републике Српске састанку су присуствовали предсједник БОРС-а Радан Остојић, предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић, те чланови Предсједништва Борачке организације.

На састанку је констатовано да ће се сарадња БОРС-а и предсједника Републике и инситуција заснивати на принципима међусобног уважавања, разумијевања и поштовања.

Предсједник Републике је нагласио да уважава БОРС као тековину протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, сматра да она мора да буде политички независна и неутрална и да треба да буде кохезиони друштвени фактор и субјект који се искључиво залаже за интересе Републике Српске као и општи интерес свих грађана.

По питању запошљавања дјеце погинулих бораца договорено је да ће бити формирана комисија на чијем челу ће бити предсједник Републике, чиниће је и министар рада и борачко-инвалидске заштите, министар финансија и представници БОРС- а, која ће кренути у реализацију овог пројекта, односно – прикупити  податке колико је назапослене дјеце погинулих бораца, које су стручне спреме и слично, а потом ће се кренути у реализацију програма њиховог запошљавања, саопштено је из БОРС-а.

Договорено је да у првом сљедећем ребалансу Буџета Републике Српске основица за обрачун личних и породичних иваладнина буде повећана за пет одсто, те на крају године за још пет одсто, како би на почетку слиједеће године износила 80 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској из претходне године.

На састанку је такође договорено да се приступи изради протокола којим ће се дефинисати раст основице за обрачун инвалиднина у наредних пет година, како би тада достигао коефицијент 1, односно основица за обрачун инвалиднина била једнака просјечној нето плати из претходне године.

Договорена је и помоћ лицима оптуженим и осуђеним за наводне ратне злочине те ће у наредних 15 дана БОРС-у  бити уплаћено 500.000 КМ за ове намјене.

Прихваћен је и захтјев Борачке организације за увођење борачког додатка за све борачке категорије. Представници Министарсва рада и борачко-инвалидске заштите и БОРС-а ће у наредном периоду приступити изради приједлога измјена и допуна Закона о правима бораца ради реализације овог закључка.

Паралелно ће се радити на утврђивању тачног броја демобилисаних бораца и броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава, такође због реализације поменутог закључка. Након утврђивања овог броја израдиће се финансијска конструкција и дефинисати основица за обрачун јединственог мјесечног борачког додатка. Договорено је и да ће Влада Републике Српске у септембру ове године кроз ребалас Буџета издвојити 20 милиона КМ за борачки додатак, како би све категорије бораца већ од септембра мјесеца биле уведене у борачки додатак.

У наставку састанка предсједник Републике је упознао БОРС са актуелном безбједносном ситуацијом у Републици Српској и БиХ, док је делагација БОРС-а усмено упознала предсједника Републике са својим закључцима везаним за посјету Зорана Милановића Дервенти, којима је дефинисано да је предсједник Хрватске за Борачку организацију персона нон грата на подручју Републике Српске и да БОРС тражи од републичких институција да се чин додјеле одликовања припадницима 103. бригаде ХВО најоштрије осуди.

Подијели: