Бошњачки представници тенденциозно руше пројекат изградње гасовода

12.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да нова источна гасна интерконекција није најважнија ствар за Републику Српску, али да већ 15 година бошњачки представници тенденциозно руше овај пројекат.

Додик је истакао да се сви представници Бошњака већ годинама исто односе према овом питању, односно пројекту који је Република Српска хтјела и могла до сада да заврши.

“Жао ми је што јуче нисам био у прилици да комуницирам са члановима Савјета министара БиХ, али сигурно не би гласали за неке одлуке, јер очигледно муслимани покушавају да условљавањем добијају неке ствари. Али, ништа није још завршено – као што није завршена интерконекција, нису ни неке друге одлуке које су донесене”, рекао је Додик новинарима.

Он је напоменуо да је много планирано у вези с пројектом изградње гасовода, прије свега да буде изграђен упоредо с ауто-путем који се гради према Бијељини, као и да су губици велики због немогућности реализације тог пројекта.

“Чињеница да нисмо изградили двије електране, јер нема гасовода, говори колико смо изгубили, само у прошлој години када је енормно отишла цијена електричне енeргије на европском тржишту. БиХ нама само прави штету, та штета је не само у погледу финансија, него и у погледу повјерења да овдје може било шта да се ради”, истакао је Додик.

Он је рекао да је све у вези с тим пројектом усаглашено, осим контакт тачке која треба да се испреговара са Србијом, али и да су Бошњаци одбили да то буде дио преговора када се разговарало о изградњи моста на Рачи.

“Данас бисмо овдје имали гас и били бисмо енергетски далеко стабилнији и сигурнији имајући у виду да смо добијали гас по стандардним ниским цијенама и наша привреда је могла да буде конкурентнија”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су с партнерима на нивоу БиХ договорили да нема заустављања развојних пројеката.

“Речено је да неће бити заустављања, али видимо да има условљавања. У чему је разлика? Не желим да живим у земљи која живи на тај начин – услов на услов”, закључио је Додик.

“Нацрт закона о спољним пословима неће бити усвојен у Парламентарној скупштини БиХ”

Додик је изјавио да Нацрт закона о спољним пословима БиХ, који је усвојио Савјет министара, неће бити усвојен у Парламентарној скупштини БиХ.

Додик је рекао да у том погледу нацрт ништа не значи.

Он је додао да неће проћи ни споразум који предвиђа слободно кретање на западном Балкану.

“Што би српски представници у БиХ давали сагласност да Шиптари долазе у Сарајево и овдје се слободно крећу, док с друге стране гдје год могу на међународној и регионалној сцени клевећу Српску и лоше о њој причају”, упитао је Додик.

Подијели: