“Долазак Сијарта у Требиње доказ великог пријатељства Мађарске и Српске, захвалност на подршци”

22.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик дочекао је данас у Требињу министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта.

Предсједник Републике Српске захвалио се министру Петеру Сијарту што је, поред бројних обавеза, данас дошао у Требиње.

“То је доказ великог пријатељства Мађарске и Републике Српске. Захвалан сам Мађарској на подршци коју нам даје и њу доживљавам као инспирацију кадa видим колико се снажно залаже за своје интересе. Исто тако и ја покушавам да се снажно борим за наше интересе. Република Српска има довољно електричне енергије, али морамо да инвестирамо и у нове, савременије технологије да бисмо у будућности обезбиједили енергетску сувереност”, поручио је Додик.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас у Требињу да се предсједник Републике Српске неће наћи ни на каквој листи санкција док је ова власт у Мађарској.

Сијарто је рекао да они који мисле да на Балкану било шта може да се ријеши санкцијама, појма немају о Балкану.

– Они који желе да се уведу санкције у региону западног Балкана, они се праве као важни на тај начин да покрију колико им је непознаница овај регион. Ти људи су неспособни да поштују вољу народа који живе на Балкану – рекао је Сијарто.

Он је навео да лидери на Балкану, као што је Додик, нису на лотоу добили награду да буду предсједници него су побиједили на изборима.

– Већина гласача је одлучила да Додик буде предсједник. Мислим да је обавеза свакога да прихвати и поштује ту одлуку и избор. Можете да га волите или да га не волите. Можете и нас да волите и не волите, али били су избори који су донијели резултате – рекао је Сијарто.

Према његовим ријечима, они који желе да се против Додика уведу санкције и да се он нађе на листи санкционисаних особа, они не желе да испоштују вољу грађана Српске.

– Дакле, што се санкција тиче, док смо ми на власти у Мађарској, Додик се сигурно неће наћи ни на каквој листи санкција – рекао је Сијарто.

(Срна)

Подијели: