Европа више нема лидера

27.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да је Кина од сиромашне земље успјела да постане један од глобалних економских и политичких лидера и озбиљан центар моћи док су САД, Велика Британија, Њемачка и ЕУ из дана у дан све више у проблемима и суочени са кризом.

“Европа више нема лидера”, рекао је Додик на првом панелу “Јахорина економског форума” посвећеног теми “Берлински процес и/или `Отворени Балкан`”.

Додик је констатовао да је свијет данас у нереду, као и да нема контура како ће изгледати у наредних педесетак година.

Он је истакао да Срби неће прихватити да трпе било какве међународне притиске и да ће заједно са својим легално изабраним политичким представницима креирати свој пут у будућност, сходно интересима и потребама српског народа.

Предсједник Републике Српске додао је да чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић погрешно и лицемјерно доживљавају “српски свијет” јер то није свијет сукоба, него сарадње и међусобног уважавања и повјерења.

Он сматра да Брисел олако финансира Украјину, а редукује помоћ и подршку Балкану, због чега је потребно оживљавати и интензивирати регионалне иницијативе, истичући да нипошто не жели црни сценарио за Европу.

“Морамо да размишљамо о озбиљним стратегијама диверзификације, очувања животне средине, обновљивој енергији, зеленој економији, а то нико не може сам, то се морамо договорити на нивоу региона. Протекторат међународне заједнице кочи те наше заједничке идеје и иницијативе”, навео је Додик.

Он је поновио да Кристијан Шмит ради узалудан посао у илузорној БиХ.

“Не прихватам то као што нисам прихватио ни притиске западних сила у неком претходном времену када се од мене очекивало да хапсим /Радована/ Караџића и /Ратка/ Младића или да пристанем на многе уступке који су били супротни интересима српског народа”, истакао је Додик.

Додик је нагалсио да га је српски народ изабрао да испуњава његове жеље и брани његове интересе и потребе, а не жеље западних протекциониста.

Одговарајући на питање у вези са пројекцијама за економску будућност региона, Додик је поновио да није “еврооптимиста” зато што је очигледно да оваквој Европи треба помоћ, као и да се тој Европи не може вјеровати.

Према његовим ријечима, иницијатива “Отворени Балкан” има шансу јер је доносе и креирају шефови држава и влада у региону, а не неки амбасадори или нижеразредни европски званичници.

Он је истакао да подржава домаћи привредни сектор и да апелује на заштиту домаће производње.

Додик је рекао да на овим просторима нема ни разлога, ни ресурса за било какав озбиљан сукоб, поготово рат него да се треба посветити будућности, младима, сарадњи и развоју.

Он сматра да је регионална иницијатива “Отворени Балкан” веома могућа и реална идеја, коју треба заједнички реаализовати.

“Та идеја је веома могућа и дајте да то урадимо. Добро би било да то схвати и политичко Сарајево, јер то није рехабилитација југословенства, то није покушај економске доминације Србије у региону, него је ријеч о отварању слободног тржишта, сарадње и јачања повјерења и стабилности у региону”, поручио је Додик.

(Срна)

Подијели: