ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ТРЕБИЊЕ: Положен камен темељац за изградњу болнице

09.06.2023.

У Требињу је данас, уз присуство највиших званичника Републике Српске и бројних грађана, положен камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, укупне вриједности 128 милиона марака.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Требињу да је изградња нове болнице важан историјски тренутак за овај град и Републику Српску, јер је ријеч о објекту који ће задовољити будуће потребе, а не само тренутне.

Додик је истакао да је све више оних који су заинтересовани за живот у Требињу, а да ће савремена болница сигурно допринијети да лакше донесу такву одлуку.

Он је напоменуо да је много тога у Требињу урађено за више од 20 година од када је први пут у функцији премијера Српске посјетио овај град, који је био комуникацијски затворен.

“Данас када се окренем и видим, од тог првог сусрета, када сам заволио овај град и вјеровао да својим радом могу да прибавим вашу подршку, и хвала вам на њој, ријешили смо све проблеме – пут према Херцег Новом, тунел на Чемерном.Изградићемо и аеродром”, рекао је Додик у обраћању на свечаности поводом изградње нове болнице.

Он је додао да увијек има злонамјерних коментара на које се не треба освртати, али да је важно бити окупљен око великих пројеката.

“И ово овдје доводе неки у питање с намјером да кажу да је ово њихова земља и да су узурпирана њихова права. Република Српска није ту да узурпира ничија права, градимо ово у складу са законом, без намјере да се нанесе било коме штета”, истакао је Додик.

Он је позвао све који се сматрају оштећеним да своју надокнаду траже у складу са законом, те напоменуо да Република Српска има механизам да изузима локације за изградњу онога што је потребно.

Додик је рекао и да нису основане ни критике на финансијска средства /128,5 милиона КМ/ неопходна за изградњу нове болнице, јер би са дупло мањим средствима била направљена болница за прошлост, а не будућност.

Он је додао да злонамјерни виде проблем и у томе да ће радове изводити домаћа радна снага из Херцеговине.

“Говоре већ 30 година да је Република Српска у проблему, али ево Републике Српске овдје!”, нагласио је Додик и истакао да вјерује да ће неко други, након њега, наставити да води Српску правим путем и гради болнице.

Предсједник Српске захвалио је Србији за помоћ и подршку, те подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић осмислио програм да се у свакој општини Српске нешто изгради чији ће финансијер или суфинансијер бити Србија.

“Нећемо се уморити од очекивања да заједно изградимо друштво у којем ћемо бити интегрисани, друштво слободе, као што желимо слободу и другим народима. Слободе нема без државе. Сигурно се у Сарајеву неће сагласити са мном, али кажем да је ово државни пројекат Републике Српске. Ово је највећа инвестиција у задњих 30 година у Херцеговини и зато је важно да будемо окупљени око ње”, нагласио је Додик.

Он очекује да ће за 30 мјесеци бити новог окупљања у Требињу, али око савремене и квалитетно изграђене болнице.

Подијели: