Марфи и Амбасада САД дестабилизујући фактор у БиХ

22.06.2023.

Ако је било ко и било шта дестабилизујући фактор у БиХ, онда су то Мајкл Марфи и Амбасада САД у Сарајеву, чија су саопштења толико лицемјерна да их је сувишно коментарисати, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

На питање да прокоментаришу најновије саопштење америчке амбасаде у БиХ у којем наводе да предсједник Српске, како кажу, поткопава Дејтонски споразум, из Кабинета су одговорили да би ова тврдња, да није жалосна, била смијешна с обзиром на чињеницу да су Марфи и Амбасада САД управо ти који урушавају БиХ и Дејтонски споразум.

– Република Српска и њена власт су ти који се максимално залажу за поштовање Дејтонског споразума, то јесте за слово, а не дух Дејтона. Стиче се утисак да запосленим у Амбасади САД саопштења пише лично Бакир Изетбеговић, јер само од њега и његовог оца Алије могли смо чути приче и шарене лаже о наводној мултиетичности које у пракси у ФБиХ нема – наводе из Кабинета предсједника.

Из Кабинета су поручили Марфију да, осим сједења по сарајевским ћевабџиницама и сећијама, за промјену за почетак прво прочита Дејтонски споразум и научи шта је њиме све предвиђено, па нека наведе ко и шта поткопава и урушава.

– Гдје је данас та дејтонска БиХ!? Шта пише у Дејтону о Уставном суду БиХ, о имовини, о заступљености конститутивних народа? Господа у Амбасади САД упорно, по устаљеној матрици, понавља Додик подрива, Додик поткопава, Додик спречава Србе… Јавност веома добро зна да Милорад Додик само заступа Републику Српску и свој народ који га је бирао на изборима и никада неће дозволити да Марфи и њему слични униште и развласте Републику Српску – поручили су из Кабинета предсједника Републике, додавши да је муслиманском политичком Сарајеву и Амбасади САД Милорад Додик зато и сметња.

Из Кабинета су нагласили да српски народ заслужује бољу будућност и бољу позицију у БиХ, али не с оваквом Амбасадом САД.

– Боља будућност за српски народ и Републику Српску, као и дејтонску БиХ доћи ће онда када домаћи политичари буду радили свој посао и доносили одлуке, а не страни моћници који овдје глуме величине и одлучују о судбини овог народа – истакли су из Кабинета предсједника.

Они су указали да боља будућност није унитарна и централизована БиХ, коју промовише Марфи, већ дејтонска БиХ коју чине два ентитета и три равнооравна кобститутивна народа.

Подијели: