Миличевић игра на карту братства и јединства, док из Сарајева иде наратив о геноцидној Српској

15.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Милан Миличевић већ дужи период присутан на политичкој сцени, али као начелник једне локалне заједнице, “и његов наступ, без жеље да га увриједим, изгледао је управо као наступ човјека који ствар посматра из интереса мале заједнице коју заступа”.

На питање Срне да прокоментарише синоћњи медијски иступ Миличевића за федералне медије у којем је изнио низ оптужби на његов рачун, Додик је одговорио да Миличевић, као предсједник некада државотворне странке, каква је СДС била, мора да има одговоре на све изазове и сва питања с којима се суочава БиХ.

“Не знам никога на политичкој сцени у Републици Српској ко није за сарадњу с политичким субјектима у ФБиХ, ма шта мислио о тим приступима, али оно што Миличевић није рекао јесте да би за договор и сарадњу баш као и за плес, он је ди џеј па то зна, требало двоје”, нагласио је Додик.

Он је додао да из његовог наступа није чуо приједлоге нити примједбе ни на једно горуће питање у БиХ.

“Рећи да смо 30 година након рата нестабилно подручје, а не поменути на примјер страни интервенционизам, који је на својим плећима добро осјетила и странка чији је предсједник, прилично је неозбиљно за некога ко има амбицију да рјешава те проблеме. Уколико су то уопште проблеми за њега или СДС”, нагласио је Додик, који је лидер СНСД-а.

Свести политику и све што се дешава у БиХ на персонални ниво толико је неозбиљно, оцијенио је Додик, додавши да не жели да вјерује да ће СДС на такав начин и тим приступом водити човјек који сматра да би одласком са политичке сцене неколико људи у БиХ све процвјетало.

“Милан Миличевић је, чини ми се, преузео матрицу претходника, па на сва питања одговара мојим именом. Ако се буде бавио мноме, мислим да неће, као ни његови претходници, од Додика видјети ни државу ни народ. Управо приступ који смо могли синоћ да видимо је чист популизам, причати да се допаднете, али како до резултата и који су реални проблеми ни ријечи.

Чак и избјегавањем помињања џелата своје породице из Другог свјетског рата, Миличевић игра на карту допадања, братства и јединства, док у исто вријеме из Сарајева, акламативно иде наратив о мањем бх. ентитету, па још и геноцидном”, констатовао је Додик.

Он је додао да тиме што неће да помене ко му је убио породицу Миличевић ни на који начин неће допринијети нормализацији односа, јер је и за то потребно двоје и ћутањем неће промијенити ни историју од које нико не може побјећи.

“Никада нисам рекао да ако нема мене или СНСД-а неће бити Републике Српске, али сам више него сигуран ако Републику Српску не буду водили људи који знају прецизно све проблеме и замке, који немају проактиван став како да их ријеше у интересу Српске, доћи ће вријеме када нећемо имати шта да водимо”, указао је предсједник Српске.

Он је у изјави за Срну подсјетио да је први политичар у Републици Српској који је још 1995. године рекао да је БиХ довољан оквир за Србе, али БиХ креирана по Дејтонском мировном споразуму.

“Партија на чијем челу је од прије пар дана Миличевић није тада разумјела о чему говорим. Ни данас не мислим другачије и ја се нисам промијенио. Али промијенила се реалност у БиХ, јер данас имамо ситуацију да оно што живимо и у чему живимо није оно на шта смо пристали у Дејтону те 1995. године. Миличевић о томе није проговорио ни ријеч”, нагласио је Додик.

Он је додао да Миличевић није поменуо ни Уставни суд БиХ, који се понаша као високи представници годинама, није поменуо стране судије у том суду, није поменуо да тај суд нема ни закон по коме дјелује, није се осврнуо на питање имовине, које је ријешено Дејтонским споразумом, а сада би неко да ту имовину поново расподјељује…

“Лијепо је говорити о сарадњи, али треба сарађивати. Миличевић каже послушајте неке Додикове изјаве од прије 10 или 15 година и ове данас, то нема везе једно с другим. Желио бих јавно да га питам има ли ова БиХ данас везе с оном од прије 15 година? Да ли је могуће да је пратио шта ја говорим или радим, а није се питао зашто је то тако и да ли се можда мијењају околности”, рекао је предсједник Српске.

Што се тиче односа према Бошњацима и Хрватима, с којима Миличевић сарађује, Додик је оцијенио да и то истиче да би направио разлику од њега.

“Да ли му је и на тренутак пало на памет да ја водим странку у Републици Српској која од самог почетка у свом саставу има Бошњаке и Хрвате, и да су ти Бошњаци и Хрвати на највишим позицијама у држави”, упитао је Додик.

Подијели: