Намјера Српске је да се политички бори

25.04.2024.

Ми немамо никакву озбиљну намјеру за било какву дестабилизацију насилног карактера. Имамо намјеру да се политички и те како боримо за наше ставове. Позивам све Србе да искључиво прате потезе нас власти, изјавио је између осталог у интервјуу за АТВ предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он каже да ће други мај бити тежак дан за Србе уколико дође до изгласавања и подршке тој резолуцији, те да је у том случаја, политика мирног разлаза, једина исправна.

– Други мај ће бити тежак дан за нас, то је несумњиво, уколико дође до изгласавања и подршке тој резолуцији. Још увијек све чинимо да покушамо, заједно са Србијом, да дођемо до људи и да им објаснимо ситуацију, да ће то изазвати додатне проблеме у БиХ. Мислим да ће бити трајни. Међа раздвајања у БиХ која више никад неће моћи да се споји. У БиХ ће се живјети у неком провизориуму. Политика мирног разлаза је једина исправна и једина може да буде од користи свима. Видим да су веома острашћени, како домаћи политичари у ФБиХ тако и њихови медији који то прате веома срчано у смислу слања ратних порука. Укључили су се њихови плаћеници од Бећировића до некога тамо из Берлина, свагдје као имају некога од својих па праве представу и кажу како свијет стоји иза њих. Они су безначајне личности у том погледу – рекао је Додик.

Додик каже да Српска има намјеру да се политички бори за своје ставове.

– По нама, ми немамо никакву озбиљну намјеру за било какву дестабилизацију насилног карактера. Имамо намјеру да се политички и те како боримо за наше ставове. Позивам све Србе да искључиво прате потезе нас власти. Не разумијем зашто би они сад нешто наоружавали Србе ако то није подмукло у смислу, ево види они наоружавају Србе па ће они нешто урадити, како би покрили да су им вехабије или муџахедини прије неколико дана били на војној вјежби у Мостару, односно стрелишту које је под контролом Оружаних снага. Босански муслимани желе да изазову психозу. Они мисле да је ово крајњи моменат у коме треба нешто да се ријеши. Ситуација која се глобално дешава њима не иде у прилог. Још увијек су засновани на причи о Америци, која се мијеша у све и свашта у БиХ, а у правилу је увијек против Срба. Америка није иста као што је била прије. Наравно да је негативна позиција Америке када узмете њихове извјештаје које пишу по њиховим министарствима о БиХ, видите колика је то лаж, ту нема ништа осим пропаганде. Прије девет година када се огласи Министарство иностраних послова Америке и нешто каже, БиХ стење мјесец дана, а данас је то обична, тривијална вијест – нагласио је Додик.

Како каже, Српска је стабилна, а да је тако, говори и чињеница да ће сутра почети исплата пензија за текући мјесец.

– Оно што ја желим да кажем нашим људима, јесте да нема никаквих опасности од било каквог сукоба и дестабилизације. Учинили смо све да Република Српска функционише. Када они кажу “пропала Република”, “банкротираће”, то кажу када Република Српска ради нешто добро. Ево рецимо, сутра почиње исплата пензија за текући мјесец. То се није десило има 10 година. Људи немају потребу за страхом – истакао је Додик.

Додик наглашава да Српска није ни за какву ескалацију, те додаје да све може ријешити политички договор.

– Српски народ није ни за какву врсту ескалације. Ми имамо територију која се зове Република Српска, она има далеко више функционалне државности него БиХ. БиХ по Дејтонску споразуму има само међународни капацитет државности, а нема унутрашњи капацитет. Све ове године упорно намећу неке функције, па и овај покушај око Изборне комисије, да ће сваки бирачки одбор имати предсједника бирачког одбора, то је прављење једне линије управљања у БиХ која иде тамо негдје до задњег мјеста које има бирачки одбор. То је она прича када је Младен Иванић пребацио новац на управљање БиХ, одатле се извлачи сад нека њихова моћ да управљају с тим. Касније, у другој фази иде прича да се сви чланови бирачких одбора упосле као државни службеници и као нешто припремају неутралну ситуацију, а заправо припремају ситуацију за потребе сарајевског круга. Ми примјећује те осебујне типове који свашта говоре па и тај Исак. Ми смо имали окупљање прије неколико дана, Наше поруке су мирољубиве, а ако неко окупља да би наоружавао и вјежбао, то је неко друго питање, имају надлежни органи. Лоше калкулишу, мисле да Српска нема снагу, али Српска неће да манифестује своју снагу. Република Српска неће да учини ништа што би довело у позицију било чији живот, ниједног Бошњака или Хрвата. Све може ријешити политички договор. Увијек треба имати простора за то. Неки мисле да је политика да наметне нешто. Тако имате Марфија који као сваки дан држи неке лекције. Када то говорите сваки дан, онда значи да нисте моћи. Оно што препоручујем муслиманима из БиХ је да погледају њима близак народ као што је Авганистан. Стотине хиљада људи било је привржено америчкој окупационој власти у Авганистану, а онда, када су Американци напустили Авганистан, оставили су те људи на милост и немилост Талибана. Америка показује снагу на малим земљама. Покажите снагу према Кини, Русији. Зашто сте срушили Гадафија, побили му породицу и направили дестабилизацију. Па због нафте. Моја порука је, да позивам на мир, разговоре. Нећете на нашој страни имати другу војску. Не дирајте нас, не улазите у Републику Српску. Оружане снаге не постоји, то нису снаге БиХ, него НАТО структуре – закључује Додик.

Подијели: