Не смију бити заборављени ни Холокауст над Јеврејима ни геноцид над Србима

18.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у писму упућеном израелском предсједнику Исаку Херцогу поводом обиљежавања Дана сјећања на Холокауст да не смије бити заборављен Холокауст који је почињен над јеврејским народом, али ни геноцид почињен над српским народом током 20. вијека.

Додик је у писму упућеном Херцогу изразио искрено и најдубље саучешће, поштовање и саосјећање поводом обиљежавања Јом Хашоа, Дана сјећања на Холокауст, који се обиљежава 17. априла као израелски дан комеморације за шест милиона Јевреја који су страдали у Холокаусту због акција које је спроводила нацистичка Њемачка са својим помагачима, као и за јеврејски отпор у том периоду.

“Те невине жртве Холокауста, али и хероји Израела никада не смију бити заборављени”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је изразио чврсто увјерење да су пријатељство и сарадња Срба и Јевреја не само природни и неопходни, већ и незамјенљиви у данашњим временима изазова.

“Природни и неопходни јер – иако географски удаљени – наши народи дијеле готово идентичну судбину: судбину прогона, судбину малтретирања, судбину масовних убијања, судбину проглашења грађана другог реда, судбину порицања права, судбину ликвидације, судбину непрестане политичке борбе за наша права, наш мир, нашу будућност. Територија на којој сада живимо није означена само као наша, већ је то она на којој смо вијековима присутни, за коју смо толико пута гинули током вијекова иза нас”, нагласио је Додик.

Он је указао на намјере да Србе протјерају из њихове праотаџбине као што су Јевреји толико пута имали исту судбину, те да им буду одузети будућност и право на постојање.

Додик је подсјетио да је имао прилику и свету привилегију да посјети Јад Вашем и положи вијенац у знак сјећања на све жртве страшних страдања, као и да је посјетио и Аушвиц.

Поводом Дана сјећања на Холокауст Додик је упутио писмо и премијеру Израела Бењамину Нетањахуу, те истакао да је Холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе која мора бити заувијек упамћена с поштовањем, али и осујећен сваки покушај буђења злих сила, било гдје и према било коме.

“Само тако ће нам сјећање бити потпуно, а наша борба имати смислен и племенит циљ”, поручио је Додик Нетањахуу.

Додик је подсјетио да је, када је посљедњи пут посјетио Планину сјећања и Меморијални центар мученика и хероја Холокауста, осјетио свету енергију која прожима човјека без обзира на поријекло јер бити у близини мјеста неизмјерне туге, вјечног вапаја, бола који сеже до небеса, захтијева снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце.

“Појављује се милион питања ‘зашто’ и свако је без одговора”, нагласио је Додик.

Додик је овим поводом упутио писмо и министру спољних послова Израела Ели Коену у којем је истакао да српски народ, нажалост, може да види одразе својих патњи кроз патње јеврејског народа, у многим аспектима и на много нивоа.

“Физичка и емоционална страдања праћена геноцидом над скоро два милиона Срба у 20. вијеку и скоро 30.000 у грађанском рату у БиХ 1992-1995. године. Широм Балкана заједно смо страдали, у концентрационим логорима, у нашим домовима, на улицама градова у којима смо заједно живјели и радили”, нагласио је Додик.

Он је позвао Херцога, Нетањахуа и Коена да присуствују комеморацији у недјељу, 23. априла, у Доњој Градини, када ће Република Српска обиљежити заједничко страдање и погубљење 700.000 Срба, али и Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац.

Подијели: