“Не вјерујем у БиХ, желим да се српски народ уједини”

25.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да воли да Срби буду окупљени око Србије, а да не вјерује у БиХ.

– Желио бих једног дана да се српски народ на овим просторима уједни, зашто не би било легитимно да тако размишљам? Зашто би било легитимно да размишљам као Бећировић или Комшић – рекао је Додик за РТС.

Истакао је да воли велику и јаку Србију, а да БиХ никада није имала шансу да успије, да је то експеримент који су направили странци.

Додик је појаснио да БиХ ни из логичких ни из историјских разлога није имала перспективу онда када је стварана у Дејтону.

Он је навео да страни амбасадори све вријеме гурају потпуну централизацију БиХ, не уважавајући статус који је утврђен Дејтонским споразумом и Уставом, већ разграђују тај статус да би Српска постала празна љуштура.

Додик је навео да муслимани не би потписали споразум у Дејтону да им није обећано да ће се кроз имплементацију тог споразума учинити све да се разгради Српска и догради БиХ.

Када је ријеч о имовини Српске, Додик је рекао да постоји јединство у приступу свих политичких фактора у Српској.

Осврнувши се на недавни боравак хрватског предсједника Зорана Милановића у Српској, Додик је рекао да је проблем настао када је дошао у Дервенту да уручи одликовања припадницима ХВО, а да принцпијелно нема ништа против да Милановић дође у Српску.

За Меморијални центра у Доњој Градини, који заједно граде Српска и Србија, Додик је рекао да идејни пројекат треба промовисати у току ове године.

Према његовим ријечима, у недјељу, 23. априла, када је обиљежаван дан сјећања на пробој логораша из усташког логора Јасеновац, у Доњу Градину је дошао највећи број људи икада, од 25.000 до 30.000, међу њима је било пуно дјеце, ђака.

За тениски турнир Српска опен у Бањалуци, који је завршен у недјељу, Додик је рекао да је то био важан догађај, да је Бањалука показала да поштује и воли тенис, а да у Сарајеву овај турнир нису могли да изговоре Српска опен.

Подијели: