Нећемо моћи гласати за пројекте уколико се настави са блокадама

19.05.2023.

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће представници СНСД-а на нивоу БиХ бити онемогућени да гласају за било какав пројекат уколико буде настављена блокада развојних пројеката.

Након сједнице Извршног комитета СНСД-а, Додик је рекао да су задовољни чињеницом да је деблокиран пројекат источне гасне конекције, али сматрају да ће доћи до блокаде у Предсједништву БиХ.

“Мораћемо наћи начин како да се даље крећемо у тој врсти приче. За нас је неприхватљиво да дође до блокаде пројеката на било којем нивоу”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је навео да је СНСД оцијенио да се политика у Предсједништву БиХ одвија на исти начин као и раније, односно да су видљиви појединачни наступи чланова Предсједништва.

“СНСД је констатовао да Предсједништво БиХ само у цјелини може да представља БиХ. Сваки појединачни наступ је појединачни наступ члана Предсједништва и може да говори у име свог капацитета, а не цјелине Предсједништва”, истакао је Додик.

Он је нагласио да одбацују било какве сагласности на међународном плану уколико иза њих не стоји Предсједништво БиХ у пуном капацитету.

Додик је рекао да је СНСД задовољан остваривањем договора са партнерима на нивоу БиХ када је ријеч о кадровским питањима.

Он је навео да је Извршни комитет разговарао и о Берлинском процесу, те поручио да је проблематично питање које се односи на признавање докумената привремених органа Приштине за легитимно кретање на простору Балкана, али да остаје подршка питањима сертификације и признавања диплома и регулисања питања радне снаге.

“Повлачимо се из ранијих договора да се прихвате документи привремених органа из Приштине из два додатна разлога. Један разлог је то што Њемачка показује своју активност, не уважавајући ставове и потребе Српске и то највидљивије кроз састанак некаквих радних група које се баве и имовином Републике Српске скрнавећи тако уставни поредак и своје учешће заједно са другим странцима. Други разлог је што привремени органи Приштине на мултилатералном и регионалном нивоу увијек у негативном контексту помињу Српску и желе да је омаловаже. Немамо разлог да таквој структури дајемо било какав легитимитет”, рекао је Додик

Подржавам Вучића и Србију, долазим на митинг 26. маја

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да подржава митинг који је предсједник Србије Александар Вучић најавио за 26. мај у Београду, те је позвао грађане Српске који су у могућности да присуствују овом скупу.

Додик је нагласио да ће скратити планирану посјету неким земљама, те ће доћи на најављени скуп у Београд и подржати Вучића и руководство Србије.

“Ми ћемо као организација одлучити на који начин да се организује превоз за људе који желе да присуствују том догађају и то је у фази разматрања”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Додик је нагласио да апсолутна стабилност Србије зависи од позиционирања и снаге коју има њен предсједник Александар Вучић, те навео да било каква дестабилизација Србије угрожавањем његове позиције није прихватљива за Српску.

“То би Србију довело у додатну дестабилизацију и наш интерес је и даље снажна Србија која само таква има снагу да помогне Републици Српској”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да су Србију дестабилизовали недавни догађаји, односно два масовна убиства у Београду и Младеновцу, и да постоје они који су то покушали да искористе за политичке обрачуне.

Додик је нагласио да Србија послије свега мора да буде јединствена, истакавши да ће Српска у том смислу подржати Вучића и руководство Србије.

 

И даље на располагању новац за пројекте одбране од поплава у Приједору

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је и даље на располагању новац који је намијењен за пројекте одбране од поплава на подручју града Приједора, али да нису ријешени имовинско-правни проблеми.

“Средства су на располагању и то може да се ријеши, али нису ријешени имовинско-правни односи јер одређени број приватних лица није прихватио нагодбу са градом и траже процедуре пред судом, а то траје сигурно три до четири године”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци послије сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је напоменуо да није на њему да рјешава имовинско-правне проблеме.

Додик је у априлу 2021. године, као тадашњи српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао да ће институције Републике Српске обезбиједити 15 милиона КМ за одбрану од поплава на подручју града Приједора.

 

 

(Срна)

Подијели: