Нејасно зашто неко блокира развојне пројекте

09.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да не види разлог да било ко у БиХ спречава реализацију развојних пројеката, међу којима су и они који се односе на гасне интерконекције.

“Република Српска није спречавала развојне пројекте у Федерацији БиХ и очекујемо да се тако и ФБиХ понаша. Спречавање пројеката говори о немогућности БиХ и то се неће много трпјети”, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да се посљедњих 12 година покушава обезбиједити источна гасна интерконекција.

“Формално-правно гледано они су од тога направили мит, иако је ријеч о техничкој одлуци. Зашто да не градимо гасовод, па до сада је могао бити завршен. Да ли знате колике губитке имамо зато што немамо гасовод за привреду и становништво и колико је важан за енергетску стабилност? Ништа нисмо урадили зато што неко у Сарајеву измишља неке разлоге”, рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска нема ништа против јужне гасне интерконекције, али да ће имати ако буде условљавана источна.

“Ако ово питање буде на дневном реду Савјета министара подржаћемо га. Енергетика је у надлежности ентитета, а не БиХ, и доношење закона о гасу на нивоу БиХ није у складу са Уставом. Развојна компонента је у надлежности ентитета и зашто се у томе спречавамо, односно зашто је неко сконтао да нам блокира изградњу ‘Бук бијеле’ и аеродрома у Требињу. Вриједност наших пројеката је скоро четири милијарде КМ”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да Републици Српској никада није пало на памет да затвори гас Сарајеву зато што јој се спречавају развојни пројекти.

“Ако неко сматра да треба зауставити Српску, онда ће бити заустављена цијела БиХ”, закључио је Додик.

Предсједник Српске изјавио је да је највећа пријетња безбједности у БиХ Кристијан Шмит који се лажно представља, додајући да је добро што ће се српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сутра обратити на сједници Савјета безбједности УН.

Коментаришући Шмитов извјештај Савјету безбједности УН, Додик је рекао да он брани уставни поредак, а да је у Шмитовом извјештају поменут више од 50 пута у негативном контексту.

– Знају сви да лажу. Република Српска од када је ја водим је мирна, стабилна и усмјерена ка развоју. У Републици Српској нема насиља, како они то приказују – истакао је Додик.

Он је поновио да Шмит није именован у Савјету безбједности УН, да је БиХ неприхватљива уколико није уставна и да Република Српска неће остати у БиХ која није уставна.

– Шта је ту реторички проблематично? Шта треба да кажем, да не постоји Устав, да је он високи представник па да будем добар момак? Ја то нисам, наравно – рекао је Додик.

Подијели: