Нема Србина којег у Хагу неће осудити

31.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не постоји Србин којег неће осудити Међународни механизам за кривичне судове у Хагу, па тако и бивше званичнике Службе државне безбедности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића који су осуђени на по 15 година затвора.

“Њихова пресуда апсолутно говори да је дужина трајања изречене казне идентична чињеници да нису имали доказа и да су тражили временски простор да би 15 година казне било исто као њихов боравак у Хагу. То значи да њих двојица не могу да туже Трибунал и наплате одштету”, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да Хаг одише силом, ароганцијом и неправдом и да је све промашено оним што се хтјело постићи Трибуналом, те да помирење на овим просторима није успостављено његовим пресудама.

“Још више има неразумијевања, а убице Срба нису подвргнуте правди. Њихова ранија одлука да војно и политичко руководство Срба у Српској и Србији доведу у Хаг и осуде вјероватно се сада завршава. Нису имали никаве чињенице у наведеном предмету, као ни против Војислава Шешеља и Биљане Плавшић и много чега другога. Шта је Момчило Крајишни урадио, кога је убио, и ради свега наравно да трпимо”, навео је Додик.

Некадашњим челницима ресора Државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, којима је Хашки механизам изрекао по 15 година затвора, пресуђено је да су били саучесници у “удруженом злочиначком подухвату”, који је, наводно, довео до злочина у Бијељини, Зворнику, Шамцу, Добоју, Санском Мосту и Трнову.

Подијели: