Ниједан суверени орган БиХ није донио одлуку о прелету америчких бомбардера

30.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ниједан суверени надлежни орган у БиХ – Предсједништво и Савјет министара, није донио одлуку о прелету америчких авиона изнад БиХ, чиме Американци манифестују силу.

Додик је у Бањалуци рекао да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез не може донијети такву одлуку без сагласности његова два замјеника, истичући да то онда показује колико Американци поштују територијални интегритет БиХ.

– Американци уопште не поштују територијални интегритет БиХ, већ манифестују силу и шаљу нам авионе који су на Србе бацали осиромашени уранијум – истакао је Додик.

Он је оцијенио као лицемјерје обавјештење америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија о доласку неких авиона као доказ суверенитета и интегритета БиХ.

Додик је рекао да је у Сарајеву било огорчење када су авиони ЈНА 1992. године само прелетали, док данас очекује екстазу, истичући да то говори о томе како ко гледа и колико је спреман да прихвати стране освајаче и стране туторе.

– Ми смо овдје под неком врстом колонијалне управе, боримо се против колонијализма којег у савременом добу осликава чињеница да без икаквог права доведу човјека који се представља високим представником. Тјерају нас да поштујемо одлуке Уставног суда БиХ, а тај суд је 2005. године својом одлуком рекао да је високи представник само онај који је именован релевантном одлуком Савјета безбједности УН – напоменуо је Додик.

Додик је указао да исти ти који Републици Српској говоре да поштује одлуку Уставног суда БиХ – не поштују одлуку тог суда, те не поштују територијални интегритет јер не постоји начин за спречавање прелета авиона.

– Авиони ће прелетјети, али ће остати чињеница да не поштују БиХ јер је доживљавају као заморче којем они имају право да стежу и доток ваздуха, докле желе и хоће. Успут нама Србима говоре како ми то морамо да трпимо и слушамо, а ако не будемо слушали – имаћемо санкције, или појединачне како што ја имам – нагласио је предсједник Републике Српске.

Он је рекао да се униполарни свијет полако губи, а да САД и Запад кроз ЕУ покушавају да омеђе своје зоне интереса, на овај или на онај начин.

– Срби немају право да буду у заблуди и не смију да дозволе себи реафирмацију приче о братству и јединству јер је та идеологија срушила српски национални корпус у прошлом вијеку и довела до тога да смо изгубили пола свог биолошког потенцијала у Првом и Другом свјетском рату, као и у посљедњем рату – поручио је Додик.

Подијели: