Ниједна тема тзв. Косова у БиХ неће проћи

30.04.2023.

Можда се могло и формално изаћи у сусрет захтјеву министра спољних послова Србије Ивице Дачића па рећи да БиХ не признаје тзв. Косово, али је штета која је направљена у вези са гласањем у Савјету Европе дефинитивна и, ако ичему помаже, то је да се реално посматрају односи, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Реагујући на Дачићеву изјаву да БиХ треба да се изјасни да ли признаје или не признаје самопроглашено Косово, Додик је упитао “зашто би Србија подржала територијални интегритет БиХ, ако БиХ не подржава територијални интегритет Србије”.

– У том погледу на неки начин само мислим да је ово довело до рашчишћавања те ситуације. Сама чињеница да је минирано право Предсједништва БиХ да одлучује о гласању о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе говори о томе да је БиХ већ утврдила свој став – нагласио је Додик.

Додик је у том погледу указао на игнорисање става српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић који је јасан на бази политика до сада, а то је да није БиХ признала тзв. Косово, да не треба ни да призна никакву његову позицију било гдје.

– Тога смо се досљедно и држали и понашали. Спољна политика БиХ разбијена је још понашањем муслиманских, бошњачких кадрова у Предсједништву, Савјету министара и дипломатској мрежи. Не вјерујем да Дачићев захтјев може нешто да промијени, али би било интересантно да се то стави на дневни ред. Мислим да је то и Цвијановић ставила на дневни ред Предсједништва. Знајући ову актуелну ситуацију, мислим да се муслимани под притиском ЕУ и Американаца понашају на тај начин. За нас самопроглашено Косово није признато – поручио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да “ниједна тема тзв. Косова, па чак ни она из Берлинског процеса, гдје се тражило да се признају личне карте као легитимне, неће проћи у БиХ”.

– Ми свој однос према томе имамо и ту се ништа није мијењало. Видимо разне оне који покушавају да ту направе неку врсту приче – од предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића који је члан делегације, који оптужује српске кадрове из заједничких институција, а он је члан те делегације. Ако он мисли да је то моћ, што он не утиче на чланове делегације да они гласају онако како мисли или као треба да гласају – навео је Додик.

Додик сматра да овдје треба бити рационалан и реалан.

– Негдје има истине у чињеници да БиХ, односно муслимани у БиХ играју лажне политичке игре у смислу добросусједске сарадње, поштовања територијалног интегритета, а сви у БиХ знају, и ја и остали, да члан Предсједништва Бих Жељко Комшић, као и бивши члан Предсједништва Шефик Џаферовић, док сам ја још био у Предсједништву, када би имали минималну прилику да признају тзв. Косово, они би то урадили – оцијенио је Додик.

Он је додао да “тако и ова нова генерација њихових политичара и ту се ништа неће мијењати”.

Подијели: