Одлука Међународног кривичног суда довешће до политичких тензија и ни до чега другог

18.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је издавање налога Међународног кривичног суда у Хагу за хапшење предсједника Русије Владимира Путина политичка и селективна одлука која осим политичких тензија неће довести ни до чега другог.

Додик је за Срну истакао да Срби не вјерују тим судовима и да су они формирани да би над малим нацијама спроводили силу међународне политике.

– Ти судови су увијек били под политичким утицајем, не треба мислити да то није и данас тако – рекао је Додик.

Он је додао да је то одраз политике према Русији, а не чињеница, права или нечег другог.

Према његовим ријечима, чињеница је да Русија очигледно није чланица тог суда, не припада његовој јурисдикцији и да је то више политички него правни суд.

– А да су хтјели да причају о страдању дјеце, могли су да заврше овај процес који је био везан за БиХ када су се на запад одвозила дјеца која су била сирочад у БиХ. То је само било покренуто и никада није завршено – подсјетио је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да се залаже за то да сви који су починили злочине у било којем рату, па и у овом у Украјини, апсолутно треба да одговарају.

– Али, то би значило да треба да одговорају и они који су бацали бомбе с осиромашеним уранијумом на Србе у два наврата и да се тиме покаже да правда може да стигне све, а не да буде селективна прича према политички изабраним противницима. То је сукоб који Запад даље гура, али је исто тако одраз стања које смо раније упознали у вези с чињеницом да су то само политички мотовисане одлуке тих међународних инстанци и судова – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, да је међународне правде, онда би сигурно одговарали Насер Орић и многи који су побили Србе или они који су бацали бомбе на Србију и Републику Српску и убили дјецу, као што је трогодишња Милица Ракић у Србији.

– Међутим, то нећемо гледати никада у животу, али је чињеница да је то селективно и, у сваком случају, мислим да осим политичких тензија неће довести ни до чега другог – истакао је Додик.

Претресно вијеће Међународног кривичног суда у Хагу издало је налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина на основу оптужби за наводне ратне злочине у Украјини.

Подијели: