Одлука о забрани уласка у БиХ Ковићу и Петронијевићу била мимо права, закона и Устава

28.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, поводом укидања забране уласка у БиХ професору Милошу Ковићу и адвокату Горану Петронијевићу, да се Српска залагала за рјешавање тог питања, те да то није било тешко јер је одлука о забрани била мимо права, закона, Устава и међународних конвенција о слободама човјека.

Додик је рекао да му је драго да је структура у БиХ с којом сарађује власт у Српској разумјела да та забрана нема никаквог смисла.

“Одмах након формирања нових власти хтјели смо да преиспитамо све оно што је лоше и накарадно урађено раније, а несумњиво је много тога било у обавјештајном сектору, гдје је (некадашњи директор Обавештајно-безбедносне агенцијеОсман Мехмедагић) Осмица и његова структура, и нажалост Срби који су га пратили у тој структури, доносили такве срамне одлуке које нису имале никаквог смисла”, рекао је Додик.

Он је додао да су такве одлуке биле мотивисане муслиманским потребама да спријече било који српски ауторитет да се појави на овим просторима, па тако и професора Ковића.

“Драго ми је да је структура с којом сада сарађујемо разумјела да то нема никаквог смисла и да то треба да буде укинуто, што данас видимо”, рекао је Додик новинарима у Пискавици, код Бањалуке.

Према његовим ријечима, ово не би могло бити без координације.

“Наравно да се Република Српска за ово залагала и тражила као једно од најважнијих питања да се ријеши. То није било ни тешко, јер је било мимо права, закона, Устава и међународних конвенција о слободама човјека”, нагласио је Додик.

Подијели: