Отцјепљење Српске ако се настави дерогирање њене позиције

14.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на састанку у Београду упознао предсједника Србије Александра Вучића с унутрашњим проблемима који су веома тешки на нивоу БиХ јер је ситуација потпуно бременита сталним захтјевима да се разграде уставни и дејтонски положај Српске.

“Упознао сам га да су кулминирали игнорантним, циничним и безобразним захтјевима да се сада имовина постави као проблем на нивоу БиХ како би они рјешавали ту имовину”, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре након састанка.

Он је рекао да је пренио Вучићу размишљања Српске уколико се буде инсистирало на томе и уколико се то не ријеши, али не на начин да се то питање стави испод тепиха и чека нека будућа времена или блокадом коју су они направили у вези с имовином, јер због тога Српска није у могућности да разговара с инвеститорима, а доведене су у питање чак и концесије које су до сада несумњиво даване у свакој прилици.

“Све што желимо јесте да се поштује Устав БиХ”, рекао је Додик.

Став који је Вучић изнио је, навео је он, рационалан и реалан, а то је поштивање Дејтонског споразума, БиХ и њене цјеловитости, али и поштивање права Републици Српској које је признато у том истом документу и дато у самом уставу.

“Ми у Српској цијенимо да ангажман једног дијела западне међународне заједнице и политичког Сарајева води ка томе да се деградира још више уставни положај Републике Српске и да смо ми дошли до тренутка у коме не можемо то питање да одлажемо”, рекао је Додик.

Он је додао да је одбрана и реакција Српске на све то, о чему се најозбиљније размишља, да буде донесена одлука о самосталности и отцјепљењу Републике Српске, уколико се буду и даље проблематизовала питања у вези са имовином и остала која су дата Уставом БиХ.

“Ми ништа не тражимо осим тога што је ријешено Уставом и Дејтонским споразумом.
Морамо да побјегнемо из сфере играња разних дипломата и квазидипломата у Сарајеву који испуњавају само жеље муслиманског Сарајева у настојању да деградирају позицију Српске”, рекао је Додик.

Када је ријеч о НАТО-у, Додик је рекао да Српска прати став Србије у том погледу и он је веома јасан – неутралност и неприкључивање било ком војном блоку.

“Али, нисмо за то да нас подмуклим активностима и преварантским процесима доведу у позицију да једног дана схватимо да смо доведени у питање да морамо нешто да прихватимо”, рекао је Додик.

Дакле, додао је он, са НАТО-ом може сарадња.

“Ми смо то сада обуставили док не дефинишемо нашу позицију, али никакво чланство у НАТО не долази у обзир. Све то су питања која су веома тешка на нивоу БиХ“, рекао је Додик.

Он сматра да је Вучић разумио веома јасно поруку и Србија, као гарант Дејтонског споразума, мора да води рачуна о свим детаљима који су важни управо за очување тог споразума, па и самим тиме Републике Српске, преноси Срна.

Ускоро у Бањалуци заједничка сједница влада о изградњи меморијалних центара о Јасеновцу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће заједничка сједница влада Србије и Републике Српске на којој ће бити разматрано питање изградње два меморијална центра посвећена Јасеновцу у Београду и Доњој Градини бити одржана у Бањалуци.

Додик је након састанка с предсједником Србије Александром Вучићем у Београду рекао да је термин одржавање сједнице техничко питање, да остаје да се владе договоре о томе и да ће она услиједити у наредне двије седмице.

Предсједник Српске је истакао да је дуго на власти и да није било године ни гарнитуре на власти у Србији, а да он није инсистирао да се гради тако нешто.

“Једино са предсједником Вучићем имамо то разумијевање да коначно почнемо да радимо и ми ћемо ту одлуку донијети”, рекао је Додик.

Додик је на конференцији за новинаре у Београду честитао Васкрс свима који га обиљежавају у недјељу 16. априла.

Подијели: