Покретање вета одговоран потез Цвијановићеве

22.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је одлука српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић да покрене вето, након што је прегласана на сједници Предсједништва по питању спољне политике, одговоран потез у вези с одбраном позиција Српске и да ће га Народна скупштина подржати двотрећинском већином.

Додик је истакао да то није лични хир Жељке Цвијановић, већ одговоран потез у вези с одбраном позиција Републике Српске који поздравља.

“Неки у Сарајеву ће то покушати да сведу само на причу о Жељки Цвијановић. Она је одговорна и урадила је исто што сам и ја чинио (као српски члан Предсједништва БиХ) и упутила вето Народној скупштини Републике Српске које је коначно мјесто одлуке. То је феноменална ствар коју ми имамо на располагању”, рекао је Додик Срни.

Ако Народна скупштина Републике Српске са двотрећинском већином подржи вето Цвијановићеве, каже Додик, онда нема одлуке Предсједништва БиХ на којој је она прегласана.

“Ако парламент не подржи, онда даје право муслиманима да се крећу даље”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да ранији српски чланови Предсједништва БиХ, прије њега и Цвијановићеве, нису хтјели потезати вето, па је зато Српска губила много ствари.

Што се тиче сарадње са НАТО-ом, Додик каже да ту сарадњу треба обуставити док се не дефинишу све ствари у БиХ.

“Ми смо рекли да нећемо сарађивати, јер се она злоупотребљава с обзиром на то да муслимани стално тврде да је БиХ на НАТО путу. Ево сад ће те виђети да није и у том погледу ће се то питање рјешавати”, рекао је Додик.

Подијели: